Dostupni linkovi

Prvi slučaj crnogorskog dopinga: Ko brine o mladim sportistima?


Bočice za uzorke za doping kontrolu, ilustrativna fotografija
Bočice za uzorke za doping kontrolu, ilustrativna fotografija

Nakon što smo gotovo navikli da crnogorski reprezentativci nižu uspjehe na međunarodnoj sceni u kolektivnim, ali i individualnim sportovima, domaću javnost zatekla je vijest o prvom slučaju dopinga u crnogorskoj istoriji.

Karatistkinja Ana Drašković izgubila je srebrnu medalju na Mediteranskim igrama u Taragoni nakon što je na njenom uzorku pronađena supstanca furosemid.

Kakve su posljedice prvog slučaja dopinga u crnogorskom sportu i ko u državi vodi brigu o zdravlju mladih sportista?

Dok se čeka da neka od nadležnih institucija utvrdi eventualnu odgovornost za prvi slučaj dopinga u crnogorskom sportu, karatistkinja Ana Drašković tvrdi da nije svjesno uzimala zabranjenu supstancu furosemid koja je poznata kao jak diuretik, kao i da žali zbog toga što nije u mogućnosti da dokaže svoju nevinost.

Podršku je dobila od svog matičnog kluba Omladinac iz kojeg su poručili da Drašković nikada nije konzumirala bilo koji nedozvoljeni suplement, ističući da je ona takmičarka koja je u svojoj karijeri dala veliki doprinos rezultatima tog kluba i reprezentacije Crne Gore.

Šef crnogorske sportske misije na Mediteranskim igrama Igor Vušurović takođe je bio iznenađen viješću o dopingu karatistkinje Drašković. Vušurović je kazao da će o daljim potezima u vezi sa tim slučajem odlučivati Svjetska anti-doping asocijacija (WADA), te Evropska i Svjetska karate federacija.

Za komentar cijelog slučaja pokušali smo da dobijemo i predstavnike Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) ali je njihova reakcija izostala.

Crna Gora još nema antidoping komisiju niti novca za adekvatnu borbu protiv upotrebe nedozvoljenih sredstava u sportu, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) selektor karate reprezentacije Crne Gore i oficir Svjetske anti-doping asocijacije Jugoslav Bukilić.

Bukilić ističe da je u pitanju vrlo složena tematika i da doping ne mora nužno da bude posljedica namjere sportiste ili njegovog tima da koristi nedozvoljene supstance:

„Ljudi padaju na doping kontroli zato što im je doktor propisao lijek za krvni pritisak.Tako sportista uzima taj lijek ne znajući da može da izazove kod njega loše stvari, odnosno da će 'pasti' na doping kontroli. Mora da postoji edukacija širom Crne Gore o tome, pogotovo za reprezentativne selekcije i takmičare koji moraju da budu svjesni koliki je to rizik.“

Bukilić ističe, međutim, da pored ljekara odgovornost svakako snose i druge karike u sistemu, od Ministarstva sporta, Olimpijskog komiteta do trenera i klubova.

Doping skandal na Mediteranskim igrama pokazatelj je da je sistem sporta u Crnoj Gori ozbiljno narušen, kaže za RSE Marko Begović, direktor Sportske akademije u Stokholmu i bivši član Komiteta za sport Savjeta Evrope:

„Naši sportisti su pod ogromnim pritiskom, jer su svjesni da ako nemaju instant rezultat, sistem će ih napustiti. Sportisti u Crnoj Gori su su objekt, tj. u shvatanju donosilaca odluka su ili predmet sticanja profita i moći ili trošak. Njihovi rezultati se zloupotrebljavaju, dok neuspjeh ostaje na plećima sportista i njihovih porodica“, poručuje Begović.

Za razliku od Crne Gore u Srbiji, BiH, Hrvatskoj djeluju antidoping agencije koje su otvorene za sportiste pa se vrlo često događa, kaže nam direktorka Antidoping agencije Srbije Milica Vukašinović Vesić, da ih sportisti pitaju koje supstance mogu biti rizične i koji su suplementi dozvoljeni:

„Naši sportisti imaju koga da pozovu i da pitaju da li je nešto zabranjeno, da li nešto smiju da popiju ili ne. Ali nama na našim platformama na sajtu agencije stižu i zahtjevi od sportista iz Crne Gore za mišljenje o određenim suplementima. To samo znači da taj dio koji podrazumijeva edukaciju i savjetovanje sportista u Crnoj Gori nije razvijen. To nije dobro.“

Nakon neprijatne vijesti iz Taragone, crnogorska javnost se pita kako je moguće da je do toga uopšte došlo i koja institucija ili tijelo vodi brigu o mladim sportistima i njihovom zdravlju?

Za praćenje i ispitivanje zdravlja mladih sportista biće osnovan poseban Zavod za zdravstvenu zaštitu: Ilustrativna fotografija
Za praćenje i ispitivanje zdravlja mladih sportista biće osnovan poseban Zavod za zdravstvenu zaštitu: Ilustrativna fotografija

Nedavno je u Skupštini Crne Gore vođena rasprava o novom Zakonu o sportu prema kojem će u budućnosti za praćenje i ispitivanje zdravlja mladih sportista biti osnovan poseban Zavod za zdravstvenu zaštitu.

U raspravi na tu temu učestvovala je i poslanica Draginja Vuksanović Stanković, čija je kćerka sportistkinja.

Vuksanović Stanković za RSE kaže da je kao majku uznemirila vijest o dopingu mlade crnogorske karatistkinje:

„Iskreno da vam kažem, jako me uznemirilo to da se takva stvar može desiti danas u Crnoj Gori, naravno ako se dokaže kao tačna ta vijest. Ono što učim svoje dijete jeste da u svemu ima dobre i iskrene namjere, da ima želju da se bavi sportom i da uspije u životu ali da to uradi na sportski način. Kada je tako onda ona sigurno neće pribjeći dopingu.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG