Dostupni linkovi

MANS o troškovima članova Vlade: Donji veš na štriku


Performans MANS-a, Podgorica, 18. april 2012.
Performans MANS-a, Podgorica, 18. april 2012.
Nakon kompromitacije u vezi sa putovanjem u Maroko, kada su u toj afričkoj državi u tajnosti i o trošku kompanije Aman Resorts koja gazduje ostrvom Sveti Stefan sa suprugama, odnosno, partnerkama, zimus boravili predsjednik Vlade Igor Lukšić i ministri ekonomije i finansija Vladimir Kavarić i Milorad Katnić - novo "proklizavanje" premijera ukazuje da se novac građana suviše rutinski troši!

Kupovina donjeg veša za premijera u inostranstvu na račun građana bila je predmet podsmjeha NVO MANS koja je pred zgradom Vlade u srijedu izvela mini-performans.

"Vlada mora da padne!" - glasi ključna poruka mini-performansa NVO MANS iz koje poručuju da će sadašnji, prvi po redu mandat premijera Igora Lukšića biti ujedno i jedini.

Zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac kaže da ova su u ovoj NVO ipak našli tačku saglasja sa premijerom Lukšićem koji je u utorak, povodom najava novih antivladinih protesta na kojima će se tražiti isključivo pad Vlade, rekao da Crna Gora sazrijeva kao demokratsko društvo.

"Međutim, problem je u tome što Vlada i premijer Lukšić nijesu zreli za ove procese koji se trenutno dešavaju jer Crna Gora sazrijeva i to su pokazali dosadašnji protesti i svi oni koji će biti organizovani širom Crne Gore tokom aprila. Ovdje smo jednostavno da poručimo da premijer viš ene smije da vara građane i da Vlada Crne Gore više ne može da ugrađuje dugove tajkuna u naše račune. Mi apsolutno tražimo da ova vlada padne jer nas je premijer Lukšić prevario. Nije uradio ništa od onoga što je obećao da će da uradi. Mi smo vjerovali njemu i njegovom programu jer program vlade je sasvim solidan međutim, ono što je problem jeste to što se Igor Lukšić odlučio da pomaže tajkune a na štetu svih nas", kaže Milovac.

(FOTOGALERIJA: Performans MANS-a)



Tema performansa je bila nedavno objavljena informacija da je tokom boravka premijera Igora Lukšića u Estoniji, u talinskom butiku Zara kupljeno nekoliko pari donjeg veša, čarape i kravata.

Dnevnik Dan, koji je to i objavio je u samom butiku pribavio potvrdu autentičnosti računa, a iz Vlade je objašnjeno da se radi o "vanrednom trošku službenika koji je obavio vanrednu kupovinu u okolnostima nastalim usljed zagubljenja premijerovog prtljaga".

Tim povodom, aktivistkinje MANS-a su u srijedu ispred zgrade Vlade razapele "štrik", na koji su nanizale komade donjeg veša sa prezimenima članova Vlade.

Premijeru je njegov primjerak ostavljen na prijavnici u sjedištu Vlade, a zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac je ostale ministre pozvao da sami preuzmu svoje komade veša:

"Imali smo dakle jednu situaciju da je premijer na jednom službenom putovanju o trošku građana, ne o trošku vlade jer je to naš novac, kupio sebi donji veš. Tako da pretpostavljam da su ovo sada gaće svih nas jer smo ih platili porezom, odnosno da su to jedne službene gaće koje će premijer koristiti samo za službene svrhe."

"Kuriozitet" je da su potpredsjednici Vlade Duško Marković i Vujica Lazović dobili dupla sljedovanja, što je objašnjeno činjenicom da oni obavljaju više funkcija pa su im i sljedovanja veća.
XS
SM
MD
LG