Dostupni linkovi

Donji veš, koma, Mekdonalds – apsurdi sa saslušanja Navaljnog


Navaljni na sudu, 2. februar 2021.
Navaljni na sudu, 2. februar 2021.

Piše: Mike Eckel

Jedan od razloga što je Aleksej Navalni privukao široku publiku u Rusiji je zajedljiv humor koji je koristio u video blogovima i izveštajima koji su dokumentovali navodnu korupciju na najvišim nivoima.

To je takođe potpuno prikazao na nastupu na sudu 2. februara posle čega mu je sudija odredio dve godina i osam meseci zatvora, s tužiocima, zatvorskim čuvarima i predsednikom Vladimirom Putinom kao protagonistima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U otprilike 30-minutnom govoru iz staklene prostorije u sudnici, Navaljni je napadao svog glavnog protivnika Putina, kojeg je više puta optužio za svoje skoro fatalno trovanje vojnim nervnim agensom u Sibiru prošlog leta. Otrov je navodno na njegov donji veš stavio tajni tim Federalne službe bezbednosti, što Kremlj odbacuje uprkos dokazima.

"Ubistvo je jedini način na koji on zna da se bori. Ući će u istoriju kao ništa drugo do trovač", rekao je Navaljni, posle čega je naveo neke od najpoznatijih ruskih vladara.

"Svi se sećamo Aleksandra Oslobodioca i Jaroslava Mudrog. Pa, sad ćemo imati Vladimira Trovača Gaća", rekao je on.

Vic je bio u duhu povremeno apsurdne atmosfere sudskog postupka i bizarnosti čitave sage Navaljinovih muka u sukobu s ruskom državom.

Navaljni je dva puta osuđivan zbog, kako kaže, izmišljene optužbe za prevaru; kandidovao se za javnu funkciju; pionir je sistema alternativnog glasanja; ublažio je svoju nacionalističku i ksenofobnu retoriku. Najviše od svega, nervirao je Kremlj upečatljivim dokumentarnim istragama koje povezuju velelepne kuće, raskošan životni stil i rasipništvo s nekim od najbližih Putinovih savetnika i prijatelja.

Putin je sam doprineo osećaju apsurda, i odbijanjem da čak izgovori Navaljinovo ime – govoreći o nemu, između ostalog, kao "pacijentu u Berlinu", i odbacivanjem formulacijama poput "Kome on treba?" čak i dok posmatrači kažu da ga Kremlj očigledno vidi kao pretnju.

I usred ozbiljnosti saslušanja na Moskovskom gradskom sudu, podrugljiva dosetka s "gaćama" je u skladu s čudnim narativom Navaljnovog slučaja.

Činilo se da je saslušanje takođe ukorenjeno u istoriji ruskog i sovjetskog sudskih postupka koji zalaze u pozorište apsurda – najpoznatiji takav slučaj je suđenje pesniku Josifu Brodskom 1964. Kada ga je sovjetski sudija pitao: "Ko vas je upisao u redove pesnika?" Brodski je uzvratio: "Niko. Ko me je upisao u red ljudske rase?"

Prenosimo neke od najupečatljivijih trenutaka sudskog postupka 2. februara, i iz sudnice i izvan nje.

'Šta kažete na to da sam bio u komi'

Na polovini jutarnjeg dela saslušanja, Navaljnom je bilo dozvoljeno da unakrsno ispita predstavnika ruske Federalne zatvorske uprave koji je tražio od suda da preinači Navaljnovu uslovnu kaznu zbog kontroverzne osude za finansijski kriminal u kaznu zatvora od tri i po godine.

Među argumentima koje su naveli zatvorska služba i tužioci za preinačenje Navaljnove kazne bila je i tvrdnja da zatvorsku službu za uslovne kazne nije obavestio o svom prebivalištu kada je bio na lečenju u Nemačkoj posle trovanja supstancom nalik novičoku 20. avgusta.

"Možete li da mi objasnite šta je trebalo da uradim bolje u smislu da vas obavestim gde sam", pitao je Navaljni predstavnika zatvora.

"Bili ste dužni da dostavite dokumente i pružite odgovarajuća objašnjenja za nedolazak (na sastanke)", odgovorio je zvaničnik.

"Šta kažete na to da sam bio u komi", rekao je Navaljni. "Tada sam bila na intenzivnoj nezi. Obezbedio sam medicinske dokumente. Imali ste mesto gde se nalazim i kontakt informacije."

Replika je podstakla tvit bliske saradnice Navaljnog, Ljubov Sobol, sa scenom iz naučno-fantastičnog trilera "Početak" (Inception) iz 2010. godine, u kojem Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio) glumi čoveka koji ljudima krade informacije ulazeći u njihove snove.

"To znači da moram da uđem u Navaljnovu komu i da od njega dostavim obaveštenje zatvorskoj službi", navodi se u tvitu sa slikom Dikparija.

'Psihološki pritisak'

Saga oko Navaljnog – njegove istrage o korupciji, sudski slučajevi, njegovo trovanje, njegov dramatičan povratak u Rusiju i hapšenje na aerodromu, dokumentarni video o "Putinovoj palati", protesti, akcije policije – odjeknula je daleko izvan ruskih granica.

U očima sve više stranih vlada, njegov slučaj se takođe pretvorio u lakmus test Putinove vladu i kako se ona nosi sa sve većom političkom pretnjom koju predstavlja Navaljni.

Velika Britanija, Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje kritikovali su žestoku akciju policije nad ruskim demonstrantima koji su na poziv Navaljnog izašli na ulice dva vikenda uzastopce.

Diplomate iz oko 20 zemalja prisustvovale su saslušanju u Moskovskom gradskom sudu. Međunarodne konvencije obično dozvoljavaju stranim diplomatama da prisustvuju sudskim postupcima u drugoj zemlji bez obzira da li je optuženi državljanin zemlje tog diplomate. Takođe je uobičajena praksa da strane diplomate prisustvuju ključnim saslušanjima na istaknutim suđenjima koja se tiču pitanja poput ljudskih prava.

Ipak, prisustvo velikog broja zapadnih diplomata očigledno je iritiralo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, čija je zajedljiva portparolka bez dokaza sugerisala da je njihovo prisustvo plan da utiču na ruskog sudiju.

"Ovo više nije samo mešanje u unutrašnje stvari suverene države. To je samopokazivanje neprikladne i protivzakonite uloge kolektivnog Zapada u pokušaju obuzdavanja Rusije", napisala je Marija Zaharova na Fejsbuku (Facebook). "Ili je to pokušaj psihološkog pritiska na sudiju?"

Nova privođenja

Desetine hiljada Rusa izašle su 31. januara na ulice drugi vikend uzastopce da traže puštanje Navaljnog iz istražnog pritvora i izraze svoj gnev zbog korupcije na visokom nivou koju je pokušavao razotkrije. Policija i snage bezbednosti odgovorili su snažno palicama i električnim pendrecima, privodeći oko 5.700 ljudi.

Dva dana kasnije, privođenja su nastavljena ispred strogo čuvane sudnice Moskovskog gradskog suda, sa više od 350 privedenih, saopštila je grupa OVD-Info koja prati proteste i reakciju policije.

Izveštači i pritvoreni primetili su da je pored falangi specijalne policije iz različitih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, bilo i policajaca koji su nastojali da prikrije svoje značke ili identifikaciona obeležja, koristeći, kako deluje, kaiše uniformi.

Novinari i aktivisti takođe su izvestili da je izgleda policija privodila prolaznike bez jasnog objašnjenja: moglo se videti kako je jedna osoba uhapšena dok ulazi u prodavnicu; na društvenim medijima je prikazano kako su makar dvojici muškaraca, koji su izgleda šetali trotoarom blizu suda, prišli policajci sa šlemovima, zgrabili ih i prisilno odveli.

Gde živite?

Tokom unakrsnog ispitivanja tužilaštva, Navaljni je dobio nekoliko prilika da iskaže dosetljivost koja mu je pomogla da postane najistaknutiji neprijatelj Putina

Kada su zvaničnici pokušali da ga utvrde njegovu tačnu fizičku lokaciju, Navaljni je ponovo izrazio nevericu povodom tvrdnje Federalne zatvorske službe da nije mogla da ga locira.

"Kažete da niste znali gde sam ja, iako je predsednik na televiziji uživo rekao da se lečim (u Nemačkoj)", rekao je Navaljni.

"Pao sam u komu, poslali su vam sve dokumente o mom zdravlju i mestu boravka. Posle sam seo u avion i doleteo. Šta sam drugo mogao da radim? Kažete da ste došli kod mene kući, ali da nisam bio tamo. Naravno da nisam bio tamo. Šta sam drugo mogao da radim", rekao je on.

Putin je zapravo preuzeo zaslugu za dozvolu da Navaljni avionom ode iz Sibira u Nemačku posle trovanja, čak i dok ga je omalovažavao na godišnjoj konferenciji za štampu 17. decembra. "Što se tiče pacijenta u berlinskoj klinici... to uopšte ne znači da je otrovan", rekao je Putin. "Koga je uopšte briga za njega? Njegova supruga se meni obratila i ja sam dao zeleno svetlo da se leči u Nemačkoj."

Sutkinja koja je predsedavala ročištem, Natalija Repnikova, takođe je izazvala ironičan odgovor kada je na početku pitala gde trenutno boravi.

"Sada? U pritvorskom centru br. 1", rekao je on u referenci na ozloglašeni moskovski zatvor poznat kao "Mornarska tišina".

Hamburgeri i pomfrit?

Na kraju jutarnjeg dela, sutkinja je tražila dvočasovnu pauzu, verovatno za ručak. Navaljni, koji je ranije rekao da je na sudu od sedam sati ujutro, očigledno je bio gladan.

"Može li neko da ode do Mekdonaldsa", pitao je svoje advokate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG