Dostupni linkovi

Najmanje tri osobe poginule u napadu na Donjeck


Napad na grad Vuhledar u Donjecku, 26. januar
Napad na grad Vuhledar u Donjecku, 26. januar

Najmanje tri osobe su ubijene u ruskom napadu na grad u istočnoj regiji Donjecka 28. janaura.

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao je na Telegramu da su tri osobe poginule, a najmanje dvoje ranjeno u napadu na stambenu četvrt u gradu Kostiantinivka.

On je rekao da su četiri stambene zgrade i hotel oštećeni te da su spasioci i policijski dužnosnici na mjestu kako bi "pažljivo zabilježili još jedan zločin ruskih okupatora".

Ranije je rekao da su četiri osobe ubijene i najmanje sedam ranjeno u ruskim napadima u zadnja 24 sata.

Ukrajinski dron snimio napad Rusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija na prvoj liniji “izuzetno teška”, posebno u Donjecku, gdje su, kako je rekao, u toku velike bitke za Vuhledar i Bakhmut, grad koji je gotovo sravnjen s zemljom u uzastopnim ruskim napadima.

Zelenski je u obraćanju 27. janaura rekao da intenzitet borbi pokazuje da Ukrajina hitno treba više oružja kako bi se oduprla rastućem ruskom pritisku.

Iz glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga rečeno je da su ruske trupe nastavile s višesmjernom ofanzivom u istočnim ukrajinskim regijama Donjeck i Luhansk.

Sekretar ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov rekao je za RFE/RL da se Moskva priprema za novu ofanzivu 24. februara, na prvu godišnjicu ruske invazije.

"Sada se pripremaju za maksimalno aktiviranje… i vjeruju da bi do godišnjice trebali imati neka postignuća", rekao je Danilov.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

“Nema tajne da spremaju novi val do 24. februara, kako sami kažu", rekao je.

Zapadni saveznici Ukrajine nastavljaju obećavati vojnu opremu i pomoć za jačanje odbrane Kijeva.

Glasnogovornik američke nacionalne sigurnosti John Kirby rekao je da Washington očekuje "intenzivno razdoblje borbi" u nadolazećim mjesecima" dodajući da "nema znakova" da će rat prestati.

Zelenski je 27. januara rekao da Ukrajina treba do 500 tenkova.

“Sada nam treba 300 ili 500 tenkova. Trebamo tenkove da zaštitimo naš teritorij, našu zemlju. Trebaju nam oklopna vozila da zaštitimo naše ljude, to je sve", rekao je Zelenski u intervjuu za Sky News.

Do sada je više zemalja Ukrajini obećalo ukupno 321 tenk, rekao je ranije ukrajinski ambasador u Francuskoj Vadim Omelchenko na televiziji BFM.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen također je rekla da stoje uz Ukrajinu.

Iz Kremlja je rečeno da obećanu isporuku naprednih tenkova vide kao dokaz "direktne uključenosti" Sjedinjenih Država i NATO-a u rat, što oni poriču.

Izvor: Reuters, AFP
XS
SM
MD
LG