Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Donja osporio Karadžićeve tvrdnje da je želio da spriječi rat


Haški tribunal
Veći dio ispitivanja svjedoka optužbe američkog profesora istorije Balkana Roberta Donje optuženi Radovan Karadžić posvetio je komentarima na prisluškivane razgovore, snimane uoči početka rata u BiH 1992. godine, i nekoliko njegovih javnih nastupa kao predsjednika Srpske demokartske stranke.

Upitan da prokomentariše jedan od Karadžićevih govora 1991. godine, koji je koristio u svojoj knjizi, a u kojem se ističe „da Srbi nisu za rat ali da će referendum o nezavisnosti BiH dovesti do haosa“, profesor Donja je rekao:

„Ja ovo opisujem kao jedan ostrašćeni govor i imam osjećaj da tu istu strast osjećam i dok ga čitate danas. I što se mene tiče ne postoji nikakva sumnja da kada ste to nekada govorili i kada to danas čitate, vi u to vjerujete. Ja to doživljavam kao jedno veoma agresivno iznošenje stava koji ste vi zauzeli u pogledu preglasavanja.“

Donja je osporio i Karadžićeve tvrdnje da je kao lider SDS-a sporazumom sa Adilom Zulfikarpašićem i Muhamedom Filipovićem želio da spriječi rat u BiH.

Profesor Donja ocijenio je da je taj sporazum osmišljen sa ciljem dikreditovanja Alije Izetbegovića i njegovih namjera za otcjepljenjem BiH iz Jugoslavije, što je u to vrijeme svakako odgovaralo i Slobodanu Miloševiću:

„I vi, kao i Milošević, odlučili ste da je najbolji način da se na tome radi tako što će se podrivati Izetbegović i tako što će se on prisliliti, ili tako što će se na njega na neki način izvršiti uticaj kako bi se ostvario ovaj sporazum. U pokušajima da se postigne ovaj sporazum, za koji se slažem da ste ga vi i Milošević očajnički željeli i željeli ste da cjelovita Bosna ostane u sastavu Jugoslavije u trenutku kada su se otcjepljivale druge republike.“


Donja je potvrdio da je JNA 1991. godine u BiH još uvijek bila legitimna oružana sila.

Međutim, prema njegovoj ocjeni, Karadžićevi napori da se što više Srba regrutuje u rezervni sastav armije dovelo je do toga da je JNA počela da podupire srpske pokrete van Srbije i na taj način se stavi na stranu samo jednog naroda.

Suđenje Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG