Dostupni linkovi

Donalda Trumpa tuže za prevaru zbog porodičnog biznisa


Donald Trump
Donald Trump

Donald Trump i troje njegove djece pogođeni su tužbom za prevaru nakon njujorške istrage o njihovoj porodičnoj kompaniji - Trump Organization.

Navodi se da su lagali o "milijardama" vrijednosti nekretnina kako bi dobili kredite i platili manje poreza.

Tužioci kažu da je Trump Organization počinila brojna djela prijevare između 2011. i 2021. godine.

Trump je tužbu odbacio kao "još jedan lov na vještice".

Dvojica izvršnih direktora Trump Organization, Allen Weisselberg i Jeffrey McConney, imenovani su kao optuženi pored bivšeg predsjednika i njegove najstarije djece, Donalda Jr., Ivanke i Erika Trumpa.

Tužbu je podnijela državna tužiteljica New Yorka Letitia James, koja je najviši državni odvjetnik, nakon trogodišnje građanske istrage.

Njena kancelarija nema ovlašćenja da podnosi krivične prijave, ali navode o krivičnim delima upućuje federalnim tužiocima i Poreskoj službi.

"Uz pomoć svoje djece i viših rukovodilaca u Trump Organization, Donald Trump je lažno naduvao svoju neto vrijednost za milijarde dolara kako bi se nepravedno obogatio i prevario sistem", rekla je James u izjavi.

Ona je rekla da je Trumpov vlastiti stan u Trump Toweru, koji je procijenjen na 327 miliona dolara (288 miliona funti), bio među nekretninama čije su vrijednosti navodno pogrešno predstavljene.

"Nijedan stan u New Yorku nikada nije prodat za približno taj iznos", dodala je James.

"Finansijski kriminal bijelih okovratnika nije zločin bez žrtava", rekao je državni tužilac.

"Kada dobro povezani prekrše zakon kako bi uzeli više novca nego što im pripada, to smanjuje resurse koji su na raspolaganju zaposlenim ljudima, običnim ljudima, malim preduzećima i svim poreskim obveznicima".

James, koja želi da povrati procjenjenih 250 miliona dolara (220 miliona funti) za koje je rekla da je rezultat prevare, nazvala je situaciju "umjetnošću krađe".

Ona traži od suda da zabrani bivšem predsjedniku i njegovoj djeci da služe kao službenici ili direktori u bilo kojem poslu u New Yorku.

Ona također želi da se Trump Organization zabrani da se tamo bavi transakcijama nekretninama na pet godina.

Najava dolazi nakon što je James - demokrata koja se kandiduje za reizbor u novembru - odbila barem jednu ponudu za rješavanje dugogodišnje građanske istrage o poslovnoj praksi kompanije.

Na svom sajtu Truth Social, Trump je James označio kao rasistu.

"Još jedan lov na vještice od strane rasističke državne tužiteljice, Leticije James, koja nije uspjela u svojoj kandidaturi za guvernera, dobivši gotovo nultu podršku javnosti", napisao je.

Donald Tramp mlađi je na Tviteru optužio James da je "naoružala svoju kancelariju da bi jurila svoje političke protivnike".

U avgustu je Tramp odbio da odgovara na pitanja tokom intervjua u kancelariji državnog tužioca u vezi sa ovom građanskom istragom. James je rekla da se on više puta pozivao na svoje pravo iz Petog amandmana da se ne optužuje, potvrđujući samo svoje ime.

James je rekla da je Eric Trump učinio isto više od 500 puta u iskazu 2020.

Tristan Snell, advokat i bivši tužilac koji je radio na odvojenom slučaju protiv Trump univerziteta, rekao je za BBC da bi tužba mogla potrajati godinu dana prije nego što dođe do suđenja.

Ali potencijal takvog suđenja mogao bi ozbiljno ograničiti Trumpovu sposobnost da posluje u New Yorku i profitira od svojih velikih nekretnina u New Yorku. To bi moglo izazvati niz finansijskih posljedica koje bi mu otežale prikupljanje kapitala i održavanje kredita, rekao je Snell.

"To bi definitivno moglo biti pogubno za njega", rekao je Snell.

Tužba je jedno od brojnih pravnih pitanja sa kojima se suočava bivši predsjednik.

Dana 8. avgusta, FBI je izvršio nalog za pretres njegove kuće u Mar-a-Lagu u sklopu istrage o njegovom rukovanju povjerljivim dokumentima. On je također pod istragom u Gruziji u vezi s pokušajima da se ponište predsjednički izbori 2020. godine.

On je takođe negirao bilo kakve loše radnje u tim istragama.

XS
SM
MD
LG