Dostupni linkovi

Tramp kazao da njegova ćerka Ivanka nije učestvovala u izbornom procesu


Bivši američki predsednik Donald Tramp i njegova ćerka Ivanka
Bivši američki predsednik Donald Tramp i njegova ćerka Ivanka

Ivanka Tramp nije učestvovala u izbornim pitanjima posle glasanja 2020. godine, rekao je njen otac i bivši predsednik Donald Tramp u petak, 10. juna, nakon objavljivanja svedočenja u kojem je navela da ne veruje njegovim tvrdnjama o izbornoj prevari.

Kongresno veće koje je ispitivalo napad na Kapitol 6. januara 2021. u četvrtak je emitovalo snimljeno svedočenje u kojem je Ivanka Tramp rekla da ne veruje njegovim lažnim tvrdnjama da su mu ukradeni predsednički izbori 2020.

U postu na platformi društvenih medija Truth Social u petak, Tramp je pokušao da umanji učešće svoje ćerke u njegovim naporima da ospori izbore. Ivanka Tramp je bila jedan od najpoverljivijih saveznika svog oca tokom četiri godine u Beloj kući.

"Ivanka Tramp nije bila uključena u praćenje ili analiziranje izbornih rezultata. Ona se odavno isključila i, po mom mišljenju, samo je pokušavala da ispoštuje Bila Bara i njegovu poziciju glavnog tužioca (on je bio loš!)," rekao je Tramp.

On je mislio na Ivankin video iskaz dat u aprilu da je verovala proceni tadašnjeg državnog tužioca Vilijama Bara (William Barr) da nije bilo značajnih dokaza o prevari tokom izbora.

"Poštujem državnog tužioca (Vilijama) Bara. Zato sam prihvatila ono što je rekao," kazala je Ivanka Tramp kongresnim istražiteljima.

Neredi 6. januara 2021. usledili su ubrzo nakon što je Tramp održao zapaljivi govor hiljadama pristalica ispred Bele kuće, ponavljajući svoje lažne tvrdnje o ukradenim izborima 2020. i pozivajući ih da marširaju na Kapitol i da se "pakleno bore".

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG