Dostupni linkovi

Dometi opozicije u Srbiji: Da li je rešenje u ujedinjenju


Opozicionari u Parlamentu Srbije
„Da li je ujedinjenje pravo rešenje“, pitanje je kojim se ovih dana bavi srpska opozicija nakon ideje koja je potekla od Liberalno demokratske partije. Dok deo političara u ukrupnjavanju vidi šansu kod birača, analitičari procenjuju da je opozicija još slaba da uzdrma poziciju vlasti.

Koliko je jaka srpska opozicija i šta uraditi ne bi li imala veći uticaj su teme o kojima još razmišljaju lideri stranaka dok su, sa druge strane, glasači uveliko razočarani dometima političara koji su nekada vodili demokratske promene.

Jalove rasprave u parlamentu i verbalne optužbe na račun vlasti u medijima za sada su najčešći dometi sadašnjih opozicionara zbog čega se, kako su za RSE rekli Beograđani, čini da nemaju snagu da iole zaprete vladajućoj garnituri:


Dok su građani u letargiji, političari se trude da „protresu“ uspavalu političku scenu pa je tako od Liberalno demokratske partije stigla inicijativa za objedinjavanje opozicionih stranaka.

Mladen Bašić, iz LDP-a, kaže za RSE da je ideja stvaranje konfederacije stranaka kako bi se jače suprotstavile vlasti kojom suvereno vlada samo jedan čovek, Aleksandar Vučić.

„To ne znači automatsko pravljenje nove zajedničke stranke sutradan, ali je to konačan cilj kojem bi težili. U rekonstrukciji vlade nismo pronašli odgovore na pitanje šta Srbija treba da radi u narednih pet ili deset godina. I zbog toga smatramo da je ovo upravo trenutak u kom ozbiljno treba da razgovaramo. A ono što je sada najvažnije je pitanje poverenja.“

Ovaj predlog naišao je na prilično hladan odgovor Demokratske stranke, bivše vladajuće i danas najveće opozicione partije.

Aleksandra Jerkov, iz DS-a, kaže za RSE da ta stranka ima svoj plan za izlazak Srbije iz krize kog će se čvrsto držati do budućih izbora.

„Demokratska stranka spremna je da nakon izbora razgovara sa svima sa kojima bi taj plan mogla da sprovede. A o predizbornim dogovorima nismo razmišljali. Mi nećemo biti opozicija kakvu smo mi imali u vreme kada smo bili na vlasti. Nećemo da kritikujemo radi kritike, a da pri tom ne nudimo nikakva rešenja.“

Predlog LDP-a za objedinjavanje opozicije po receptu, kako to vide analitičari, rušenja režima Slobodana Miloševića, preuranjen je jer još nije došao momenat u kom bi opozicija dobila šansu kod birača.

Đorđe Vuković, iz Centra za slobodne izbore i demokratiju, kaže za RSE da ukrupnjavanje ipak nije ono što bi moglo da je izvuče iz pasivnosti, već ideja.

„Ono što fali opoziciji je stvaranje određenih politika i tema. DS, kao ključni nosilac tog bloka, izgubila je svoju temu. To je bila Evropa, i Kosovo i Evropska unija, i tu su dobijali glasove, ali su im to preuzeli naprednjaci i socijalisti kada su došli na vlast. A kada budu našli temu preko koje mogu da pariraju vlasti onda je pitanje taktike da li će ići u neku koaliciju. Po meni, ključno je pitanje naći temu. Ali to je jako teško, kada bih imao odgovor na to pitanje sada bih verovatno bio bogato plaćen.“

Opšti utisak da je opozicija nikada slabija potkrepljuju istraživanja raznih agencija po kojima vladajuća Srpska napredna stranka trenutno ima poverenje oko 40 odsto birača, Socijalistička partija Srbije od 13 do 17, a opoziciona Demokratska stranka 10 do 12, za kojom sa po šest ili sedam odsto slede LDP i Demokratska stranka Srbije.

Povratak na staze vlasti, smatra Aleksandra Jerkov, DS može da ostvari doslednom politikom.

„Jedini način na koji Srbija može da izađe iz krize je da se pokrene privreda. Obrazovanje, poljoprivreda, IT sektor i energetika su oblasti u kojima Srbija može da bude kokurentna i zbog toga u te sektore treba ulagati.“

Uprkos tome što njihova ideja nije oberučke prihvaćena, Mladen Bašić veruje da je uz jasnu viziju sve moguće.

„Važno je da razumemo vreme u kom živimo, da shvatimo da se sve menja. I da kao što se dogodila transformacija jednog pola naše političke scene, da je neophodna slična promena i na ovoj drugoj strani.“

To je upravo, zaključuje Đorđe Vuković, ono što će biti najteže.

„Jer u srpskoj opoziciji postoje veća neslaganja nego između stranaka koje čine vlast. A sa druge strane, vladajuća koalicija maestralno koristi političke mogućnosti koje ima tako što svaku inicijativu opozicije učini neoperativnom u odnosu na rušenje vlasti.“
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG