Dostupni linkovi

Domaći za EK skoro gotov, fali samo izborni zakon


Igor Lukšić
Igor Lukšić
Serija sastanaka u tužilaštvu, sudovima i parlamentu Crne Gore o ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije upućuje na zaključak da administracija premijera Igora Lukšića dodaje gas uoči isteka roka koji zvanična Podgorica ima za okončanje tog posla.

U usvajanju zakona i strategija iz oblasti reforme pravosuđa, vladavine prava, borbe protiv diskriminacije, korupcije i organizovanog kriminala čini se rezultati su evidentni. No, kao sjenka nad tim naporima stoji činjenica da Crna Gora još nije usvojila izborni zakon za šta je ostalo još samo 7 dana.

Prvo je premijer Igor Lukšić prije podne posjetio državno tužilaštvo da provjeri kako stvari stoje u borbi protiv organizovanog kriminala, što je jedan od ključnih među 7 uslova koje je Crnoj Gori ispostavila Evropska komisija za odbijanje pozitivnog mišljenja i datuma početka predpristupnih pregovora o članstvu u EU.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić je crnogorskom premijeru dala povoda za optimizam, najavljujući nove akcije i istrage.

"Mi vjerujemo i nadamo se da ćemo jedan slučaj uspjeti da okončamo do kraja jula. Naredne sedmice ili 10 dana najdalje. Slijedeći slučaj u nekom periodu koji bi još tražio nedjelju ili deset dana. Dakle u tom periodu očekujemo da ćemo okončati slučajeve koje smo najavili", kazala je Čarapić.
Čarapić: Nadamo se da ćemo jedan slučaj uspjeti da okončamo do kraja jula.

Za crnogorskog premijera Lukšića rezultati u borbi protiv kriminala i korupcije su već dovoljno opipljivi.

"Mislim da smo u prilici da evo krajem jula mjeseca izađemo sa zaista vrlo opipljivim bilansom rezultata kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i vjerujem da u budućim sedmicama i mjesecima će se to čini još manje spornim. Vjerujem i da u drugoj oblasti, rezultatima u borbi protiv korupcije možemo takođe prezentirati sasvim solidan bilans rezultata budući da je u prethodnim mjesecima okončan niz predmeta kao i da je tužilačka organizacija angažovana i na jednom broju drugih predmeta", izjavio je premijer.

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica u petak je prezentovala rezultate šestomjesečnog rada crnogorskih sudova. Njena zbirna ocjena mogla bi da glasi da sudovi rade dobro.

Medenica je odgovorila na naše pitanje da li će jedan od uslova Evropske komisije za dobijanje datuma početka predpristupnih pregovora - efikasno i depolitizovano sudstvo, biti ispunjen u potpunosti.

"Sigurno ste u toku gdje Evropska komisija vidi sumnju u politizaciju sudstva - u načinu izbora i procedurama predsjednika Vrhovnog suda, sudskog Savjeta, članova i sastava savjeta. Kao što ste vidjeli postoji inicijativa Vlade za izmjene Ustava u tom dijelu a imamo i nove zakone koji su usvojeni i koji će do izmjena Ustava donijeti neke promjene".

Roćen: Nerealno očekivati zeleno svjetlo

Dok je premijer obilazio tužilaštvo a predsjednica Vrhovnog suda govorila o radu sudova, Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen u Skupštini Crne Gore saopštio je da je optimista da će cijeli posao oko ispunjavanja 7 uslova Evropske komisije biti završen na vrijeme.

No, svjestan je da bez usvajanja Izbornog zakona za šta je rok Vlada sebi postavila do 31. jula, Crna Gora rizikuje da ne dobije pozitivno mišljenje za dobijanje datuma početka pregovora
Milan Roćen

"Možemo mi da budemo optimisti koliko god hoćemo. Ali nije realno očekivati zeleno svijetlo ni od strane Evropske komisije niti Evropskog savjeta. Ali ja vjerujem da ćemo mi na kraju doći do nekog konsenzusa, zaboravljajući političke razlike i različite pristupe".

Sa više domaćih i evropskih adresa Crna Gora upozorena je da neće početi pregovore sa Evropskom unijom o članstvu ukoliko ne bude usvojen novi izborni zakon.

Parlamentarne grupe već nekoliko godina rade na usvajanju novog izbornog zakona koji bi bio usaglašen sa Ustavom, ali do danas nema dvotrećinske većine za njegovo usvajanje.

Partije vlasti i opozicije se optužuju za nedostatak osjećaja za kompromis.

Moguće rješenje za krizu u pregovorima o usvajanju izbornog zakona, na čemu insistira Evropska komisija i bez čega nema pozitivnog mišljenja da je Crna Gora ispunila zadate uslove, na svoj način ponudio je Branko Radulović iz Pokreta za promjene.

Poslanik Radulović predlaže održavanje hitnog sastanka na najvišem nivou i slijedeći scenario za njegov uspjeh.

"Znači premijer zajedno sa potpredsjednicima Vlade. Zatvoriti ih u jednu sobu i dok ne izađe bijeli dim ne puštati ih napolje", kaže Radulović.
XS
SM
MD
LG