Dostupni linkovi

Tema sedmice: Domaći serijali ujedinili tv gledaoce širom regije


Iz serije 'Lud, zbunjen, normalan'
Iz serije 'Lud, zbunjen, normalan'
Turske serije posljednjih par godina prednjače po gledanosti i popularnosti u regionu. Romansirani život osmanlijskog cara Sulejmana Veličanstvenog, kojeg svijet osim po vojnim pohodima pamti prvenstveno po zakonodavnim reformama Osmanskog carstva, zbog čega se njegov lik nalazi i na zidu Predstavničkog doma SAD, kao jedan od 23 ključna svjetska zakonodovaca kroz istoriju, trenutno je najgledanija serija, koja uglavnom pobliže prati njegove ljubavne zgode i nezgode, a manje državničke domete.

No odmah za njom slijede takozvane domaće serije.

“Larin izbor”, “Lud zbunjen normalan”, “Budva na pjenu od mora”, “Ruža vjetrova”, “Vratiće će rode”, “ Žene s Dedinja “ - samo su neke od serija koje se posljednjih godina jednako uspješno prikazuju na tzv. srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskom govornom području, ali i u Makedoniji, što tako što su ih otkupile lokalne TV stanice, a što preko kablovskih paketa.

Jedna od najznačajnih karakteristika tih serija je da u njima igraju glumci iz cijelog regiona. Pojedini čak i u više njih, poput crnogorskog glumca Branimira Popovića koji trenutno igra u dvije hit serije, crnogorskoj “ Budva na pjenu od mora” i hrvatskoj “Larin izbor”.

Hrvatski televizijski kanali naprosto su zatrpani tv serijama, najpopularnija je trenutno, kao u uostalom na cijlom Balkanu, turska 'Sulejman Veličanstveni'. Od domaćih 'Larin izbor' i 'Ruža vjetrova'.

Nedavno se počela prikazivati i srbijanska serija 'Žene s Dedinja', a ovih dana bombastično se najavljuje i povratak kultne serije s kraja 80-tih 'Bolji život'. Bosanskoherecegovčka serija 'Lud zbunjen normalan' odlično kotira i u petoj sezoni, a crnogorska 'Budva na pjenu od mora' postala je pravi hit, navodi Ankica Barbir Mladinović u tekstu TV serije vladaju i hrvatskim medijskim prostorom.

Veliki broj glumaca iz Srbije angažovan je u tv serijama i filmovima zemalja iz okruženja, a u projektima domaćih producenata istovremeno se sve češće mogu vidjeti umjetnici iz regiona.

Iako su najčešći motivi veće tržište i manjak projekata domaće produkcije, kulturna razmjena donosi dobit i publici i glumcima. Jedino što regionalnoj glumačkoj saradnji predstavlja prijetnju su, kako šaljivo primjećuju TV kritičari, „Šeherzada“ i „Sulejman Veličanstveni“, bilježi Ognjen Zorić u tekstu U Srbiji veoma popularne TV serije iz susedstva.

I u Crnoj Gori je ista situacija. Serije iz regiona su po popularnosti tik uz turske. Gledaoci se pronalaze u njima, a za stvaraoce su način uhljebljenja u uslovima kada su teatar i film u krizi, kažu kritičari, dodajući da se bez ozbira na njihov kvalitet i estetske vrijednosti, serije mogu posmatrati i u funkciji pomirenja.

Popularnost kakvu je nekada imala crnogorska serija Đekna na prostoru ex-Yu, sada ima “Budva na pjenu od mora”. A nova hrvatska serija “Počivaj u miru”, koja bi, prema najavama, trebalo da bude jedna od najbolje urađenih u Hrvatskoj posljednjih godina, biće premijerno prikazana na crnogorskoj TV Vijesti od januara 2013, navodi Olivera Nikolić u tekstu Gledaoci se pronalaze u sapunicama iz regiona.

Kako smo u svemu počeli oponašati svijet kojem godinama unazad dominiraju serije i reality programi, tako se dogodio bum domaćih serija koje se s jednakim uspjehom prikazuju u matičnim državama i u susjedstvu.

Tome naročito dopriniosi jezik koji svi razumiju, ocjenjuje bosanski publicista i kolumnista Ahmed Burić u razgovoru za RSE u kojem kaže 'Još smo zabavljeni kulturom spektakla i banalnosti'.

Burić podsjeća da je najpopoularnija humoristička serija u posljednjih dvadeset godina na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku sarajevska “Lud zbunjen normalan“ probila led i to ne samo na srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorskom govornom području:

XS
SM
MD
LG