Dostupni linkovi

Ustavni sud Federacije BiH popunjen nakon tri godine


Rukovodstvo Doma naroda Federacije BiH na sjednici 2. novembra 2022.
Rukovodstvo Doma naroda Federacije BiH na sjednici 2. novembra 2022.

Alen Taletović, pomoćnik ministra pravosuđa Federacije Bosne i Hercegovine, izabran je u srijedu, 2. novembra, za novog, devetog sudiju Ustavnog suda ovog entiteta.

Time je taj sud, nakon više od tri godine, u cijelosti popunjen.

Taletovića je za sudiju imenovala većina delegata na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, s jedne od dvije liste na kojima je bilo 11 kandidata, a koje je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) ocijenilo i predložilo 2019. i 2021. godine.

Taletović je izabran kao sudija iz reda Bošnjaka, budući da se kod popune Ustavnog suda FBiH gleda i nacionalna zastupljenost. Za Taletovićev izbor glasalo je 33 delegata od prisutnih 40. Ovaj dom sastoji se od 58 delegata, po 17 Bošnjaka, Hrvata i Srba te sedam koji se tako ne izjašnjavaju (“Ostali”).

Donedavno je predsjednik Federacije BiH morao, nakon dogovora s dva potpredsjednika, predložiti ime sudije Ustavnog suda FBiH, a Dom naroda ga potvrditi.

Visoki predstavnik Christian Schmidt 2. oktobra koristeći Bonske ovlasti nametnuo je izmjene Ustava FBiH i omogućio da većina prisutnih delegata Doma naroda, ako predsjednik FBiH ne predloži kandidate, može birati nedostajućeg sudiju s liste koju im dostavi VSTV, institucija koja je nadležna kod izbora sudija i tužilaca u BiH.

Dom naroda Parlamenta FBiH je 19. oktobra imenovao troje sudija Ustavnog suda FBiH. Tad su imenovani Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) te Branimir Orašanin (Srbin).

Delegati su time potvrdili Odluku o imenovanju sudaca Ustavnog suda Federacije BiH koju je 5. oktobra donio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, uz saglasnost dopredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića.

Ustavni sud je do tad imao pet od potrebnih devet sudija.

Za četvrtog neodostajućeg sudiju Ustavnog suda FBiH, za što je ranije bio kandidiran Dubravko Čampara koji se izjašnjava kao “Ostali”, nije postignuta suglasnost između predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Čampara, koji je tužilac državnog Tužilaštva BiH, uoči glasanja 2. novembra povukao je kandidaturu. Ustavni sud FBiH će, nakon što Taletović stupi na dužnost, imati po troje sudija Hrvata i Bošnjaka, dvoje sudija Srba i jednu sutkinju iz reda “Ostali”.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, inače kadar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH, odbijao je predložiti sudije s liste kandidata koju mu je u oktobru 2019. dostavio VSTV BiH.

Zbog toga se Čavara u junu 2022. godine, našao na američkoj listi sankcioniranih osoba.

Čavara je tvrdio da sudije nisu predlagane i imenovane zbog izostanka političkog dogovora, odnosno zbog nedostatka većine u Domu naroda Parlamenta FBiH, zbog čega nije formiran ni novi sastav Vlade Federacije BiH nakon Općih izbora 2018.

XS
SM
MD
LG