Dostupni linkovi

Dolaze li kineske investicije u Hrvatsku?


Posjet kineskih biznismena Međimurskoj županiji, na fotografiji župan Posavec i veleposlanica Ying

Međimurska županija je po ocjeni kineskog gospodarskog izaslanstva jedna od idealnih destinacija za ulaganje u Europu, rečeno je na kraju posjete grupe kineskih biznismena jednom od najrazvijenijih krajeva Hrvatske, između rijeka Mure i Drave na samom sjeveru Hrvatske. Kina do sada u Hrvatskoj nije imala nijednu investiciju.

Kina planira umjesto izvoza gotove robe naglasak staviti na investicije, Međimurska županija je potencijalno dobar partner, a i međimurski gospodarstvenici zainteresirani su za izvoz i poslovnu suradnju sa kineskim partnerima, poruke su sa cjelodnevnih razgovora što ih je kinesko gospodarsko izaslanstvo imalo sa prvim ljudima međimurske politike i gospodarstva.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Deng Ying prenijela je dojmove izaslanstva predvođenog potpredsjednikom Financijskog i gospodarskog odbora Svekineskog narodnog kongresa Gu Shengzuom.

„Zajednička je ocjena i potpredsjednika Odbora i kineskih poduzetnika da svi oni smatraju vašu županiju jednom od najvažnijih i idealnih destinacija za ulaganje u Europu“, kazala je veleposlanica Ying.

Međimurci su Kinezima predstavili svoju ponudu u turizmu, prehrambenoj i metalskoj industriji i enogastronomiji, a - kako je kazao međimurski župan Matija Posavec – budući da čak 89 posto izvoza Međimurske županije odlazi na tržišta Europske unije, treba tražiti nova tržišta.

„Moramo koristiti ekspanziju kineskog gospodarstva da izvezemo naše proizvode i da koristimo kinesko gospodarstvo za ulaganje u ovom području. Predstavili smo dvadesetak naših najznačajnijih projekata – od tekstilne i metalske do prehrambene industrije – i sve smo to skupa na kineskom jeziku i sa grbom županije i našim geslom 'Međimurje – jer uspjeh nije slučajnost!' stavili na jedan USB stick i podijelili kineskim gospodarstvenicima“, naveo je župan.

Evropski duh i iskustvo

Posjet kineskih biznismena Međimurskoj županiji
Posjet kineskih biznismena Međimurskoj županiji

Kinesko izaslanstvo posjetilo je i po mnogima vodeću tvornicu za proizvodnju strojeva i opreme za zaštitu okoliša u jugoistočnoj Europi - „Tehnix“ iz Donjeg Kraljevca.

„Osim što je Kina industrijska velesila, ona je i najveći zagađivač. Ona mora biti svjesna da mora ulagati u zaštitu prirode – stvoriti ravnotežu između kapitala i održivog života koji nam je zajednički. Mi u 'Tehnixu' smo znanje pretvorili u tehnologiju koja danas rješava globalne probleme zaštite prirode, prije svega gospodarenje otpadom kao razvojnim resursom i cirkularnom ekonomijom i zaštita voda, koja je najveći svjetski problem“, naglašava direktor „Tehnixa“ Đuro Horvat.

Zašto su Kinezi prepoznali baš Međimurje? Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i jedan od koautora studije „Kina na Balkanu“ Ljubo Jurčić kaže kako se radi o blizini Međimurja srcu Europe, i to ne samo fizičkoj blizini.

„Međimurje je pogodno za Kinu zato što je fizički najbliže Europi i zato što ima europski duh. Jer najveći broj obrtnika i malih i srednjih poduzeća u Međimurju – svi oni imaju iskustvo rada u Austriji i Njemačkoj, i onda su nakon nekog vremena prenijeli te poslove u Hrvatsku, odnosno u Međimurje. Tako da su Međimurci u većoj mjeri Europljani nego ljudi u ostatku Hrvatske, i to su Kinezi vjerojatno prepoznali – da će komunikacija između Međimurja i Europe biti mnogo lakša i efikasnija, nego iz nekog drugog dijela Hrvatske“, ocjenjuje Jurčić.

Iz kineskog izaslanstva su najavili da će sve podatke o međimurskom gospodarstvu, potencijalima i kontaktima odmah po povratku u domovinu objaviti na web stranicama kineskog Ministarstva gospodarstva.

Prošle je godine u Kinu uvezeno hrvatske robe u vrijednosti od oko 53 milijuna eura, a iz Kine je uvezeno deset puta više.

XS
SM
MD
LG