Dostupni linkovi

Doktor Parsons o ekshumaciji 6772 žrtve Srebrenice


Doktor Thomas Parsons svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, 21. ožujak 2012.
Doktor Thomas Parsons svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, 21. ožujak 2012.
Nakon svjedočenja zaštićenog svjedoka potpuno zatvorenog za javnost suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom doktora Thomasa Parsonsa, direktora forenzičkih znanosti Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Parsons je o rezultatima identifikacija srebreničkih žrtava masovnih pogubljenja do sada više puta svedočio na Haškom sudu, a i ovaj put je potvrdio kako je do sada identificirano preko 6000 pojedinačnih žrtava Srebrenice.

Doktor Parsons je sucima objasnio postupak utvrđivanja DNA žrtava, odnosno njihovog identiteta pomoću uzoraka krvi rođaka. Njime se, objasnio je, rade i provjere starijih nalaza pomoću novih protokola te standarda utvrđivanja DNA.

„Gotovo univerzalno mogu reći da su podaci bili konzistentni. Rekao sam da sada imamo poboljšani protokol za vađenje DNA. Vratili smo se na sve profile DNA dobivene iz ljudskih ostataka dobivenih iz ljudskih ostataka u razdoblju od 2001-2004. godine. Znači početak djelovanja Međunarodne komisije“, izjavio je svjedok.

Na Parsonsovom svjedočenju oficirima Vojske Republike Srpske u procesu protiv Vujadina Popovića i drugih 2009. godine navedeno je kako je identificirano 6006 pojedinačnih žrtava u vezi Srebrenice.

Budući da proces ekshumacija i utvrđivanja DNA žrtava još traje, prošle godine je Parsons naveo, svjedočeći na suđenju generalu VRS-a Zdravku Tolimiru, kako je Međunarodna komisija izdala izvještaj o poklapanju DNA uzoraka ekshumiranih žrtava i članova njihovih obitelji za 6441 osobu nestalu u Srebrenici.

Na kraju glavnog ispitivanja Parsons je naveo kako izvještaj Međunarodne komisije iz kolovoza 2011.osobe spominje 6606 identificiranih pojedinačnih osoba stradalih u događajima vezanih u Srebrenici, a 166 dodatno ekshumiranih osoba još nisu identificirane. Prema nalazima komisije tako se radi o ukupno se radi do sada o 6772 ekshumirane osobe.

Ovom prilikom je detaljno objasnio postupke rađenja spomenutih izvještaja.

„Nakon što se u labaratoriju dođe do DNA profila, ti se profili uparuju s uzorcima koji su dobiveni od pripadnika obitelji. Kako bi se postiglo DNA uparivanje, odsjek za koordinaciju izdaje izvještaj s tim u vezi“, pojasnio je svjedok.

(Najnoviji podaci o ekshumiranim osobama)


Izvještaje tužiteljstvo nije htjelo prikazati javnosti, a i svjedok je napomenuo kako je stav Međunarodne komisije da obitelji žrtava ne saznaju podatke o svojim najmilijima preko ovakvih postupaka. Spomenuti izvještaj komisije usvojen je pod pečatom kao dokaz, unatoč prigovora obrane da se prikaže kao javni dokument. Tužiteljstvo je na kraju glavnog ispitivanja odgovorila obrani kako smatra da je većina spomenutih žrtava ubijena tijekom srpnja 1995. godine.

Nakon glavnog iskaza doktora Parsonsa je potkraj sudskog radnog dana počeo ispitivati optuženi Karadžić. On inače osporava broj ubijenih nakon ulaska VRS-a u Srebrenicu tvrdeći kako su u broj od preko 7000 žrtava, koji spominje optužnica, ubrojeni i stradalnici prije zauzimanja spomenute zaštićene zone.

Parsons će svjedočenje dovršiti u četvrtak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG