Dostupni linkovi

Doktor iz Prijedora o prijetnjama Brđanina i Karadžića


Memorijal žrtvama Kozarca, općina Prijedor, 2011.
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se na Haškom sudu svjedočenjem doktora Mirsada Mujadžića, bivšeg predsjednika Stranke demokratske akcije, SDA u Prijedoru.

On je još jedan u nizu svjedoka o zločinima u spomenutoj općini u kojoj je protjerivanje stanovništva nesrpske nacionalnosti prema optužnici dosegnulo razmjere genocida, nakon što je potkraj travnja 1992.godine Srpska demokratska stranka, SDS preuzela vlast pomoću naoružanih formacija.

Prema svjedoku Mujadžiću prijetnje čelnika SDS-a su počele prije preuzimanja vlasti i protjerivanju koje je uslijedilo u općini Prijedor. Po sjećanju svjedoka, Radoslav Brđanin, čelnik samouspostavljene Autonomne regije Krajina iz vrha SDS-a, počeo je prijetiti mjesecima prije napada na Prijedor, govoreći da ima previše Bošnjaka te da bi se njihov većinski postotak u stanovništvu trebao smanjiti na 2 do 3 posto.

„On je radio nekakve neukusne šale na taj račun. Izjavljujući da treba ostaviti nešto Muslimana da ima tko raditi ćevape...što je bosanski specijalitet“, izjavio je Mujadžić objašnjavajući sucima usporedbu.

Radoslav Brđanin kao čelnik takozvane Autonomne regije Krajina izdržava kaznu od 30 godina zatvora zbog učešća u nizu zločina na spomenutom području te između ostalog i zločina u logoru Manjača. No optuženi Karadžić je tijekom unakrsnog ispitivanja pokušao dovesti u pitanje – je li doktor Mujadžić uopće čuo prijetnje Brđanina.

„Zašto niste s tim izašli u javnost i pred Skupštinu (BiH) da se to sankcionira? Ili kaznena prijava? Jer ako je to rečeno u ozbiljnom maniru on podliježe kaznenom gonjenju“, upitao je i konstatirao optuženi.Suprotno od svjedočenja kao i tužiteljstva koje tvrdi da je prilikom preuzimanja općina od strane srpskih snaga došlo do etničkog čišćenja, Karadžić je prilikom unakrsnog ispitivanja pokušao prikazati kako su općine zauzete kako ne bi došlo do zločina nad srpskim stanovništvom.

Svjedok Mujadžić odbio je takvu tezu navodeći kako su se Bošnjaci počeli pripremati za rat tek nakon što im je Karadžić zaprijetio u govoru pred Skupštinom Bosne i Hercegovine – kako bi mogli nestati kao narod ukoliko izbije rat.Svjedočenje doktora Mujadžića trebalo bi se završiti u utorak, nakon čega će tužiteljstvo izvesti svog novog svjedoka.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG