Dostupni linkovi

Dok se Vlada RS hvali ekonomisti tvrde: Povećavali poreze i zaduživali se


Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
I dok Vlada Republike Srpske, sumirajući rezultate rada od kada je na njeno čelo prije godinu dana došla Željka Cvijanović, ne štedi riječi hvale, većina ekonomista i analitičara smatra da se Vlada nije proslavila i da će biti upamćena jedino po nekontrolisanom zaduživanju.

U ekspozeu koji je kao mandatarka za sastav Vlade predstavila u Narodnoj skupštini, Željka Cvijanović je obećala da će nova Vlada “voditi borbu za svako radno mjesto, raditi na poboljšanju zaštite socijalno ugroženih kategorija stanovništva, obezbijediti fiskalnu i socijalnu stabilnost, nove investicije i nastojati biti proevropska vlada“.

Govoreći o radu Vlade u prvoj godini mandata, premijerka Cvijanović ustvrdila je „da je Vlada, iako u teškim okolnostima, kao što su svjetska ekonomska kriza i nesigurnosti, uspjela obezbijediti budžetsku stabilnost, redovnost svih isplata i servisiranje spoljnjeg duga.“

„Ali moram da kažem da sam zadovoljna zbog činjenice da smo uspjeli da intervenišemo prema onim kategorijama gdje je pomoć najviše potrebna – da vas podsjetim da smo mi povećali penzije za 7,3 posto, čitav niz godina nije bilo nikakvog povećanja penzija. Ovo je bila snažna intervencija Vlade, zajedno, naravno, sa Udruženjem penzionera došli smo do toga da, ako poredimo prošlu godinu sa januarom ove godine, da je došlo do tog povećanja ukupno 7,3 posto", rekla je premijerka.

S druge strane, opozicija, ekonomsti i privrednici ocjenjuju da je malo toga učinjeno što bi poboljšalo privredni ambijent i obezbijedilo bolji život građanima.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da je Vlada zakazala po pitanju ključnih ekonomskih reformi, te naglašava da će je pamtiti jedino po nekontrolisanim zaduživanjima kod Međunarodnog monetarnog fonda.

„Ja zaista ne mogu da se sjetim niti jednog ozbiljnog zakona koji su oni donijeli, osim što su povećavali poreze, zaduživali se i tjerali preduzeća iz Republike Srpske", podsjeća Ivanić.

Ognjen Tadić
Ognjen Tadić
Komentarišući godinu dana rada Vlade, potpredsjednik SDS-a Ognjen Tadić šaljivo je naglasio da se ništa nije promijenilo u odnosu na prethodnu Vladu premijera Aleksandra Džombića:

„Nije Džombić više predsjednik Vlade? Nisam primijetio zaista, neke velike promjene nisam primijetio.“

Rasprodaja prirodnih bogatstava

„Rasteretila privredu sa 200 KM neoporezivog dijela, defiskalizacija malih preduzeća, to ste vidjeli u uvođenju mogućnosti da se firma stvarno otvori za jednu marku i to za tri dana, na jednom šalteru, i mnoge druge stvari koje je pokušala da napravi. Svakako, vrlo je upitno koliko je u ovom trenutku moguće iz budžeta izdvojiti da se rastereti privreda", ocjenjuje predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin.

Prema mišljenju Zgonjanina, jedan od najvećih problema Vladi predstavlja preveliki broj radnika u javnim preduzećima:

„Koji na određeni način ne mogu da se oslobode tih radnika iz više faktora. Jedan je onaj politički, u kojem se čuvaju glasovi, i onaj drugi, da ti procesi mnogo sporo teku i na kraju da na određena mjesta moraju doći profesionalci a ne političari", kaže Zgonjanin.

U jednogodišnjem radu Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović, direktor Ekonomskog instituta iz Bijeljine Aleksa Milojević ne vidi ništa pozitivno, jer, kaže, osim zaduživanja Vlada je nastavila sa rasprodajom prirodnih bogatstava što je za rezultat imalo veće siromaštvo.

„Mi imamo sistem vladanja da se nanese veća šteta, a mi nemamo vlade koje su odgovorne prema narodu, da svaka vlast ima obavezu da doprinosi boljitku, nego imamo sistem vladanja da svaka vlast napravi što veću štetu, tako da sljedeća vlast koja dođe da bude nesposobnija, da bude paralizovana, a onda da prethodna bude uspješna opozicija.“

Banjalučki ekonomista Damir Miljević takođe smatra da su rezultati Vlade RS za prvih dvanaest mjeseci skromni jer je građane zadužila za nekoliko stotina miliona maraka, a to nije imalo za rezultat povećanje proizvodnje i smanjenje nezaposlenosti.

„Činjenica je da je na početku njenog mandata bilo 155.000 prijavljenih na biro za zapošljavanje, da sad ima 150.000, međutim, činjenica je isto tako da je 2.700 ljudi brisano iz evidencije, a da je svega 2.200 u godinu dana dobilo posao. Vjerovatno je svih 2.200 dobilo posao opet u državnoj administraciji, kao što smo to naučili svih ovih godina.“

Urednik banjalučkog političkog magazina Respekt Željko Raljić ističe da je ova Vlada 'jedna od najlošijih vlada koju je Republika Srpska imala od svog osnivanja'.

„Od svega onoga što su obećavali na početku mandata, uglavnom nisu ispoštovali, kada se sumiraju rezultati, u praksi je provedeno manje od deset posto“, zaključio je Raljić.
XS
SM
MD
LG