Dostupni linkovi

Dok se borbe približavaju Kijevu, Ukrajina i Rusija nastavljaju pregovore 


Uništeni kvart Kurenivka u Kijevu 14. mart

Četvrta runda pregovora između Ukrajine i Rusije nastavit će se 15. marta nakon "tehničke pauze", rekao je jedan od ukrajinskih pregovarača.

Mihajlo Podoljak viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, rekao je da je pauza trebala omogućiti "dodatni rad u radnim podgrupama i pojašnjenje pojedinačnih definicija".

Nakon što je zračni napad na vojnu bazu u blizini granice Poljske doveo rat blizu praga NATO-a, razgovori podižu nadu u napredak u evakuaciji civila iz okupiranih ukrajinskih gradova i snadbjevanju područja koji nemaju dovoljno hrane, vode i lijekova.

"Svi čekaju vijesti. Definitivno ćemo se javiti navečer", rekao je ranije u svom obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Pregovori koji se održavaju putem videa online su četvrti krug u kojem učestvuju visoki zvaničnici dvije zemlje i prvi u zadnjih sedam dana. Prethodni razgovori održani su u Bjelorusiji i nisu doveli do pomaka za okončanje borbi u Ukrajini ili trajnih sporazuma o humanitarnim koridorima.

"Komunikacija se održava, ali je teško", napisao je na Twitteru pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak uz fotografiju sastanka dvije strane. On je ranije rekao da će pregovarači razgovarati o "miru, prekidu vatre, trenutnom povlačenju vojske i sigurnosnim garancijama."

Ukrajinske vlasti saopštile su da su dvije osobe poginule, a sedam je povrijeđeno nakon što su ruske snage napale fabriku aviona u Kijevu, što je dovelo do velikog požara.

Ruska artiljerija pogodila je i stambenu zgradu u sjevernom dijelu grada Oblonskom, pri čemu su poginule još dvije osobe.

Granate su padale i po predgrađu Kijeva Irpinu, Buči i Hostomelu gdje su zabilježene najgore borbe u pokušaju Rusije da zauzme glavni grad.

Vazdušni napadi su zabilježeni širom zemlje, uključujući južni grad Mikolajiv, sjeverni Černhiv, a eksplozije su tokom noći bile i oko luke Herson.

Opkoljeni grad Mariupolj ostao je odsječen uprkos ranijim razgovorima o stvaranju konvoja pomoći ili evakuacije.

Ujedinjene nacije zabilježile su najmanje 596 smrtnih slučajeva civila od kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. februara, iako se vjeruje da je stvarni broj mnogo veći.

Milioni ljudi su napustili svoje domove, a više od 2,8 miliona prešlo je u Poljsku.

Majka i beba preminule poslije napada na porodilište u Mariupolju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG