Dostupni linkovi

Ministarstvo za RSE: Zatražili smo informacije od UAE o Dojčinoviću


Stevan Dojčinović
Stevan Dojčinović

Ambasada Srbije u Abu Dabiju zatražila je informaciju „o razlozima zadržavanja građanina Srbije i odbijanja ulaska u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE)“, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u odgovoru za RSE, reagujući na deportaciju urednika Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Stevana Dojčinovića.

„Ambasada Republike Srbije u Abu Dabiju je izvestila da se Dojčinović, ovim povodom, nije obraćao predstavnicima Ambasade, niti zatražio konzularnu pomoć i zaštitu. Takođe, državni organi UAE se, ovim povodom, nisu obratili Ambasadi Srbije u Abu Dabiju, niti obavestili o zadržavanju našeg državljanina, te time ni o razlozima zbog čega mu je onemogućen ulazak u UAE. Ambasador Republike Srbije, koji je prisustvovao međunarodnoj konferenciji Кancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, na samoj konferenciji, posredno, od učesnika je obavešten o ovom događaju“, stoji u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova za RSE.

U odgovoru se navodi i da je „diskreciono pravo svake države da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava“.

„To se isto desilo S. Dojčinoviću i ranije kada mu je onemogućen ulazak u Rusku Federaciju“, navodi Ministarstvo.

U odgovoru Ministarstva ističe se i da Vlada Republike Srbije „nikada nije, niti će sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste“.

Dojčinović: Ne znam zašto sam deportovan

Stevan Dojčinović je po povratku u Srbiju za RSE izjavio da nema informaciju zašto je deportovan iz Abu Dabija.

Dojčinović je zadržan na aerodromu u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), i potom vraćen je u Srbiju jutarnjim letom 18. decembra. Na aerodromu mu je rečeno da je na "crnoj listi", ali mu više detalja nije saopštila ni policija u Emiratima, ni policija u Srbiji po sletanju u Beograd.

Za RSE je opisao kako je protekla noć na aerodromu:

„Nakon što sam sleteo sinoć u osam sati uveče na aerodrom u Abu Dabiju i predao pasoš, video sam da postoji neki problem kada su moje podatke stavili kod njih u sistem. S obzirom da mi se slična situacija desila u Rusiji 2015. godine već sam u startu pretpostavljao šta će da se desi", kaže Dojčinović za RSE.

Poslat je u policijski deo aerodroma gde je proveo narednih 12 sati.

"Uzeli su mi otiske prstiju, skenirali zenice, biometriju su mi radili tamo. Ja sam pokušavao da razgovaram sa njima i oni su mi rekli da nisu oni krivi i da se ja nalazim na 'crnoj listi' i da ne mogu nikako da uđem u zemlju i da će me avionom poslati nazad. Kasnije su mi rekli da me nisu ni Emirati stavili na crnu listu, već neka druga zemlja, neka druga vlada. Rekli su – to je nešto međunarodno, ali više detalja nisu hteli da mi otkriju", objašnjava Dojčinović.

Ističe da je policija bila ljubazna i da su ga u jednom trenutku pustili da uz pratnju kupi hranu na aerodromu.

"Jutros su me ispratili do aviona. Kad sam sleteo, otišao sam do naših policajaca koji su mi predali pasoš i rekli da ni oni ne znaju šta se dešava", kaže Dojčinović.

Dojčinović je u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i da je trebalo da učestvuje u radu panela o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

OCCRP: Zabrinuti zbog pritvaranja novinara

Iz Projekta za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) sapšteno je da su duboko zabrinuti zbog pritvaranja Stevana Dojčinovića.

“Ovo je nečuveno. Kada država koja je domaćin najvećoj svetskoj konferenciji o borbi protiv korupcije, uskrati ulazak novinaru koji je pozvan na konferenciju, to otvara ozbiljna pitanja o njihovoj posvećenosti", rekao je urednik OCCRP-a Dru Salivan.

Dojčinović je, kako navodi OCCRP, bio potvrđen kao govornik na panelu pod nazivom "Globalne pretnje i međunarodna saradnja: Novi pristupi u rešavanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala".

Rumunski istraživački novinar i jedan od ko-osnivača OCCRP-a Paul Radu je rekao da je Dojčinović godinama razotkrivao kriminalce i korumpirane političare koji ne priznaju granice, a onda je on, koji je o tome trebalo da govori javno, doslovno zaustavljen na granici.

"To je potpuno neprihvatljivo", rekao je Radu, prenosi OCCRP.

Salivan je prvi objavio vest o zadržavanju Dojčinovića na svom tviter nalogu gde je napisao da je Dojčinović "pritvoren u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Abu Dabiju, odakle čeka deportaciju za Srbiju". Urednik OCCRP-a je napisao da je Dojčinović trebalo da govori na konvenciji Ujedinjenih nacija o korupciji, a da mu je prilikom zadržavanja „rečeno da se nalazi na nekakvoj listi“.

NUNS: Ko pravi crne liste novinara?

Na deportaciju Dojčinoviča reagovalo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i zatražilo je da UAE „hitno obrazlože ovaj skandalozan i opasan incident“. U saopštenju pitaju po kom osnovu je Stevan Dojčinović deportovan i ko pravi crne liste novinara.

"NUNS zahteva od Ministarstva spoljnih poslova Srbije da zvaničnim putem dođe do obrazloženja zašto je našem kolegi uskraćen ulazak u UAE i to javno saopšti. Takođe, upozoravamo javnost i apelujemo na domaće i međunarodne institucije da je stavljanje novinara na crne liste nešto što duboko podriva savremeni demokratski svet, slobodu izražavanja, slobodu kretanja i slobodu informisanja", navodi se u saopštenju NUNS-a.

UNS: Srbija da traži objašnjenje od UAE

I Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da zatraži objašnjenje od Ujedinjenih Arapskih Emirata zašto je Stevanu Dojčinoviću zabranjeno da uđe u tu zemlju.

Navodeći da je sloboda kretanja "jedno od osnovnih ljudskih prava", UNS je u saopštenju zatražio od Ministarstva spoljnih poslova UAE da "što pre omogući novinaru Dojčinoviću da neometano boravi u toj zemlji".

Reagovanje opozicije

Stranka slobode i pravde saopštila je da zahteva "zvaničan prekid svih kontakata Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata" i da se vlasti UAE izvine Dojčinoviću i Srbiji. Dodaje se i da tretman svih zvaničnika UAE u Srbiji treba da bude istovetan tretmanu Dojčinovića dok ne dođe do zvaničnog izvinjenja.

Demokratska stranka (DS) zatražila je od Vlade Srbije i Ministarstva spoljnih poslova da "urgentno" odgovore šta su preduzeli u vezi sa zaštitom prava srpskog državljanina Stevana Dojčinovića.

"S obzirom na odličnu saradnju sa Emiratima, koju s ponosom predstavnici ovdašnje vlasti često ističu, sigurni smo da su odgovore već dobili i da im neće biti problem da ih prenesu zainteresovanoj javnosti u Srbiji", naveli su iz Demokratske stranke.

Ocenjuje se i da "svako odugovlačenje može podstaći insinuacije da baš nekome iz vrha vlasti nije odgovaralo da se glas istraživačkog novinarstva čuje na najvišem nivou i da se sam vrh vlasti umešao u ovo brutalno gušenje slobode govora".

Zabrana ulaska u Rusiju

Podsetimo da su u maju 2015. godine Dojčinoviću, novinaru i autoru knjige o optuženiku za šverc kokaina Darku Šariću, vlasti Rusije takođe nisu dozvolile ulazak u tu zemlju.

Dojčinović je tada trebalo da održi predavanje na Fakultetu za žurnalistiku u Voronježu, ali je umesto toga zadržan u aerodromskom pritvoru i potom vraćen u Beograd, uz zabranu ulaska u Rusiju do 2020. godine.

Nikada nije dobio nikakvo objašnjenje za takav postupak Rusije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG