Dostupni linkovi

Dogovor Vlade i srpske manjine, povratničke sredine prioritet


Tabla na zgradi hrvatske Vlade, foto: Enis Zebić
Tabla na zgradi hrvatske Vlade, foto: Enis Zebić
Predstavnici srpske manjine u Hrvatskoj postigli su dogovor sa novom hrvatskom Vladom o rješavanju otvorenih pitanja srpske manjine u Hrvatskoj, u prvom redu onih koja su vezana uz ratno nasljeđe. Poseban naglasak bit će dan razvoju povratničkih sredina.

Sadržaji koje smo mi dogovorom sa vladajućom većinom unijeli u program nove Vlade čine sedam do osam posto ukupnog Vladinog programa, kaže za RSE predsjednik Srpskog narodnog vijeća i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac.

„U prvom redu to su preostala izbjeglička pitanja, kao što je pitanje nastavka obnove obiteljskih kuća, nastavak programa stambenog zbrinjavanja bivših nosilaca stanarskih prava i poboljšanje uvjeta za otkup stanova“, kazao je Pupovac.
Milorad Pupovac
Milorad Pupovac

U tom kontekstu treba nastaviti sa rješavanjem preostalih neriješenih mirovina, dakle da ljudi konačno počnu primati novac kojeg su u životu zaslužili. Druga je grupa problema razvoj povratničkih sredina, što predstavlja problem kako za one koji su se već vratili, tako i za one koji se tek planiraju vratiti, kaže sugovornik RSE.

„Nerazvijenost, podrazvijenost, zapostavljenost i zapuštenost tih područja je još uvijek dominantan odnos Zagreba i županijskih središta prema tim područjima. Iz tog razloga je u program Vlade ušlo to da će biti donesen zakon o potpomognutim područjima, da će se formirati posebna uprava u ministarstvu za potpomognuta područja, i da će se na taj način pojačati državna podrška tim područjima koja su u mnogo, mnogo težem položaju nego što su ostali dijelovi Republike Hrvatske“, navodi on.

Treća grupa zadataka je kreiranje odnosa prema pripadnicima srpske zajednice u sklopu cijele politike sjećanja, u kojoj pripadnici srpske manjine neće biti isključeni iz zajedničke povijesti, i u kojoj će se obnavljati elementi zajedničkog identiteta, sa naglaskom na momente koji povezuju hrvatsku i srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a ne na one koji iz razdvajaju i suprotstavljaju.

Zaključno, Pupovac očekuje da se nađe rješenje i za reformu izbornog zakonodavstva u dijelu u kojem se ono odnosi na glasanje manjina.

Kompenzacija za stanarska prava

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica kazao je za Tportal kako nova Vlada planira stvoriti potpune uvjete za povrat izbjeglica, obnovu i stambeno zbrinjavanje.
Neven Mimica
Neven Mimica

„Cilj je ove Vlade učiniti mogućim – da tako kažem – kompenzaciju, odnosno dobijanje naknade za stanarska prava i izvan područja od posebne državne skrbi, znači bez diskriminacije prema svima onima koji imaju određena prava po toj osnovi. Nadam se da će upravo puna provedba Vladinog programa u dijelu pravosuđa otkloniti i trenutne zaostatke u tom procesu i da nam neće trebati puno vremena da kažemo da je na tom području otklanjanja posljedica rata, ratnih razaranja i ratnih šeta napravljeno sve ono što je potrebno“, kazao je Mimica.

Kako je Mimica upotrijebio i termin „kompenzacija za stanarska prava“, zamolili smo gospodina Pupovca da to pojasni.

„Radi se – s jedne strane – onima koji se žele vratiti, a – s druge strane – vjerojatno je potpredsjednik Mimica mislio na to da će oni koji se ne vraćaju kroz sredstva donatorske konferencije dobiti mogućnost za stambeno zbrinjavanje u zemljama u kojima su ostali živjeti ili u kojima ostaju živjeti, bez obzira da li je ovdje riječ o Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori“, kaže Pupovac.

On je najavio da bi se spomenuta dugo najavljivana donatorska konferencija na kojoj bi se prikupila stredstva za konačno rješavanje stambenog pitanja svih izbjeglih - kako u zemljama u kojima se sada nalaze, tako u zemljama iz kojih su izbjegli, a žele se vratiti - trebala održati u proljeće.

Govoreći o suradnji sa HDZ-om u protekle 4 godine dok je SDSS bio dio vladajuće koalicije, Pupovac je među ostalim kazao kako je uvijek trebalo mnogo vremena za rješavanje nekog problema, zbog čega se dobijao dojam da pojedini ministri prvo žele kupiti vrijeme, a tek onda riješiti problem.
XS
SM
MD
LG