Dostupni linkovi

Dogovor o bh. vladi neće prije septembra


Zgrada institucije BiH, foto: Saša Ruvić
Zgrada institucije BiH, foto: Saša Ruvić
BiH će bez izvršne vlasti na državnom nivou najvjerovatnije dočekati i godišnjicu izbora. Sastanci stranaka nisu donijeli nikakav pomak, a zbog sezone godišnjih odmora prije jeseni poručuju ne treba ni očekivati rješenje. Do tada je vlada u tehničkom mandatu, koji je, pokazuju istraživanja, potpuno neefikasan.

Da će BiH i godinu nakon općih izbora imati vladu u tehničkom mandatu već je sasvim jasno. Prije septembra se ne može očekivati nikakav dogovor.

Uz insistiranje da se najprije riješi problem vlada u SBK i HNK, HDZ BiH od mjesta predsjedavajućeg Vijeća ministara ne odustaje.

„Ja sam siguran da će HDZ BiH imati predsjedatelja Vijeća ministara jer to po svakom, džentlmenskom i nedžentlmenskom, pristupu rasprava u BiH pripada ovom mandatu.A kad se sve dogovorimo, tada ćemo tek govoriti o imenu“, kaže predsjednik stranke Dragan Čović.

Ipak stranke potpisnice Platforme bi da se ova pitanja riješe u paketu, navodi predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija.

„Nema smisla vaditi jedno po jedno, nego kad se napravi jedna cjelina - u ovom trenutku Vijeće ministara i dva kantona, onda možemo razgovarati o tome. Dakle, nismo dogovorili paket“, rekao je Lagumdžija.

Pomaka u pregovorima nema. U nove, za koje se još ne zna kada će se dogoditi zbog sezone godišnjih odmora, bi trebalo uključiti i predstavnike SNSD-a, smatra predsjednik SDA Sulejman Tihić.

„Zaključili smo da moramo uključiti i gospodina Dodika jer nema Vijeća ministara bez njegove suglasnosti, odnosno bez predstavnika RS. Taj sastanak se može održati i u avgustu mjesecu. Ovdje ću biti u BiH ili eventualno u Hrvatskoj na moru, tako da mogu uvijek doći“, navodi Tihić.

Odugovlačenje

Priča o Vijeću ministara i mandataru nije za SNSD, kategorična je članica Izvršnog odbora stranke Dušanka Majkić.

„Rekli smo da na bazi rotacije to mjesto pripada HDZ-u, dakle se vodi između HDZ-a i unutar stranaka u Federaciji - i mi čekamo da se taj dio završi. Mi ćemo znati unaprijed hoćemo li podržati ili nećemo. To svako danas već zna - hoće li SNSD podržati nešto ili ne. Dakle, aposolutno nas niko ne treba da poziva dok se ne završe razgovori u Federaciji“, kaže Majkić.

Mladen Ivanić
Da stvari ne idu u dobrom pravcu pokazuje i podrška stranaka Platforme Mladenu Ivankoviću Lijanoviću za mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara, koji se, kaže, sprema obezbijediti podršku.

„Što se tiče Federacije, stvar je završena. Još u RS treba to da vidim. I sad ću u narednom periodu ozbiljnije prsitupiti tom problemu, da vidim hoće li se to moći“, kazao je on.

Već je izvjesno da će Lijanovićevi pregovori biti gubljenje vremena.

„Taj čovjek nema šanse da prođe. Ali to igranje sa zemljom je nevjerovatno“, ocjenjuje Majkić.

Da se radi o odugovlačenju vjeruje i Mladen Ivanić, lider PDP-a, jer svima, kaže, odgovara ova pozicija tehničkog mandata, te pojašnjava:

„SNSD ima tri ministra i predsjedavajućeg. Što bi birao novi Savjet ministara u kome će imati samo dva, jer jedan će morati ići SDS-u. Dva HDZ-a imaju već svoje ministre tu i veliko je pitanje mogu li imati toliko sad imaju. SDP nije previše zainteresovan jer u novom Savjetu ministara ne može biti dominantan. U suštini, dvije grupacije se drže svojih pozicija, a svima odgovara da ovakvo stanje ostane. I zato nisam optimista i mislim da je ovo sve samo jedna prazna priča.“

Tehnički mandat koji bi trebao funkcionisati potpuno normalno, prema nalazima CCI koje je prezentirao Denis Talić, jedva da radi.

„U prvih šest mjeseci 2011. godine Vijeće ministara je utvrdilo 12 različitih zakona, od kojih niti jedan nije prošao paralamentarnu proceduru. Za isto vrijeme Vlada susjedne Srbije utvrdila je 62 zakona, a Vlada Hrvatske čak 184 zakona“, navodi primjere Talić.

Raspodjela pozicija, prebrojavanje i ultimatumi, umjesto evropskog puta i napretka, i dalje su opredjeljenje bh. stranačkih lidera, a ni najveći optimisti ne nadaju se napretku. Bar ne prije kraja godine.
XS
SM
MD
LG