Dostupni linkovi

Dogovor Irana i svetskih sila: Realizacija sporazuma od 20. januara


Iran i svetske sile dogovorili su da počnu sprovođenje privremenog sporazuma o iranskom nuklearnom programu 20. januara.

Strane su "došle do istog tumačenja primene sporazuma, a prvi korak biće realizovan 20. januara", najavio je iranski pregovarač - zamenik šefa diplomatije Abas Arakči, prenosi zvanična agencija Irna:

”Sporazum između nas i ‘Grupe zemalja 5+1’ u vezi načina sprovođenja prvog koraka zzajedničkog akcionog plana, poznatog kao Ženevski sporazum, je finalizovan. Dve strane su postigle zajednički jezik oko načina implementacije ovog sporazuma i prvi korak Ženevskog sporazuma startovaće 20. januara.”

Posle intenzivne diskusije, Iran i "Grupa 5+1" (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka) zaključili su 24. novembra 2013. sporazum po kojem je Teheran pristao da na šest meseci zamrzne svoje osetljive nuklearne aktivnosti u zamenu za delimično ukidanje zapadnih sankcija.

Sporazum predviđa ograničenje obogaćivanja uranijuma u Iranu tokom šest meseci, kada neće biti novih ekonomskih sankcija. Taj period treba da se iskoristi za otpočinjanje pregovora o opštem, trajnom sporazumu o kontroverznom nuklearnom programu Teherana, koji bi rešio krizu koja između Irana i međunarodne zajednice traje više od deset godina.

U petak su iranski predstavnici i Evropska unija postigli sporazum o sprovođenju sporazuma, potpisanog novembra.

U Briselu je šefica diplomatije Evropske unije, Ketrin Ešton, potvrdila postizanje dogovora. "Osnova za koherentno, čvrsto i postepeno sprovođenje zajedničkog Akcionog plana tokom šest meseci je postavljena", ocenila je Ešton koja vodi pregovore u ime "Grupe 5+1".

Barak Obama
Barak Obama
Američki predsednik Barak Obama pozdravio je dogovor kao "važan korak". "Sada ćemo se koncentrisati na ključni posao - da se dođe do sveobuhvatnog rešenja koje bi uvažilo našu zabrinutost zbog nuklearnog programa Irana", saopštio je Obama, uz napomenu da on "nema iluzija o veličini teškoća za postizanje tog cilja".

Državni sekretar SAD Džon Keri podsetio je na uslove delimičnog ukidanja međunarodnih sankcija Iranu. "Iran će, na osnovu sporazuma, u redovnim ratama tokom šest meseci imati pristup svojoj imovini od 4,2 milijarde dolara koja je bila 'zamrznuta' ", naveo je Keri rekavši da će sledeća runda razgovora sa Iranom biti veoma teška:

Svesni smo većih izazova sa kojima se suočavamo u pregovorima o sporazumu. Shvatamo da će to biti teški pregovori i veoma smo jasni oko toga šta će biti potrebno kako bi se međunarodnoj zajednici moglo garantovati da je ovo mirovni program.”

Evropljani bi trebalo da razgovaraju o uslovima delimičnog ukidanja sankcija na sastanku svojih ministara spoljnih poslova u Briselu, 20. januara.

Zapad sumnjiči Teheran da pokušava da razvije atomsko oružje pod plaštom nuklearnog programa za civilne svrhe. Iran to optužbe poriče.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG