Dostupni linkovi

Zaštita ustavnog poretka RS ili Dodikov lov na političke neistomišljenike


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS Milorad Dodik nedavno je donio odluku o formiranju Savjeta za zaštitu ustavnog poretka tog entiteta koji će brojati pet članova, a imenovaće ih lično on. Zadatak Savjeta bio bi identifikacija i analiza prijetnji po Ustav Republike Srpske, kao i savjetovanje u pravcu njihovog otklanjanja.

U javnosti postoje mišljenja da će vlast time ozvaničiti lov na političke neistomišljenike u izbornoj godini, jer istraživanja pokazuju pad rejtinga vladajućeg SNSD-a u Republici Srpskoj.

Objašnjavajući inicijativu za formiranje Savjeta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije dao precizne podatke ko to napada ustavni poredak tog entiteta. Ono što je za Dodika nesumnjivo jeste da opasnost definitivno postoji:

„Radi se o tome da je ustavni poredak RS značajno napadnut, prije svega od raznih inicijativa koje dolaze izvan RS, i da mora da postoji tijelo koje bi moglo da razumije i na strateškom nivou sagleda te razne zahtjeve i da se strateški odnosi prema njima“, konstatovao je predsjednik RS.

Dodik je napomenuo da će Savjet morati da koordinira sa ljudima koji, kako je rekao, neposredno rade u ime RS na različitim nivoima u BiH:

„Pa ste imali mnoge koji su tamo bili vrbovani za različite interese stranaca, pa čak i bošnjačke strane u Sarajevu - i kao Srbi su radili mimo interesa i zahtjeva RS“, ustvrdio je Dodik.

Urednik portala Istinito Željko Raljić ističe da pozadina formiranja Savjeta nije u zaštiti ustavnog poretka RS, već pozicija pojedinaca u vrhu vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata i u vrhu entitetskih vlasti:

„Činjenica je da sva istraživanja, koja su u proteklih nekoliko mjeseci provedena, ukazuju da SNSD rapidno gubi popularnost među građanima, a posebno Milorad Dodik kao prvi čovjek SNSD-a i u funkciji predsjednika RS-a. Istraživanja agencije IPSOS pokazala su da gotovo 40 odsto članova SNSD-a je nezadovoljno postojećim stanjem u RS-u, a istraživanja Centra demokratskih inicijativa, koja se odnose samo na grad Banjaluku, takođe pokazuju da je 50 odsto Banjalučana nezadovoljno učinkom postojeće SNSD-ove vlasti u Banjaluci. Ovo su, zapravo, glavni razlozi zbog čega Milorad Dodik i SNSD nastoje da po bilo koju cijenu sačuvaju vlast“, konstatuje Raljić.

Odbrana lika i djela

A u opoziciji su mišljenja da se formiranjem Savjeta derogiraju institucije zadužene za zaštitu Ustava RS. Poslanik Partije demokratskog progresa u entitetskom parlamentu Zoran Đerić smatra da će novoformirano tijelo služiti za obračun sa političkim neistomišljenicima:

„Ovo je formiranje nekih paralelnih institucija - i, naravno, od paralelne institucije ne možemo ništa dobro očekivati. Ovo je samo upotpunjavanje nekakvog lošeg ambijenta ovog režima u RS-u. Ustvari, ovo je samo pokušaj da se i kroz formiranje ovoga savjeta još jače uspostavi i utemelji teza: JA jednako je Repubila Srpska! A kada kažemo JA znamo o kome govorimo - govorimo o predsjedniku Republike“, kaže Đerić.

Svetlana Cenić
Svetlana Cenić
Za ekonomistu Svetlanu Cenić, koja je često kritikovala loše poteze vlasti RS, ali i bivala metom političkih progona, osnivanje Savjeta nije iznenađenje:

„Sve se svodi na jedno: čim pitate za pare, ili ste loš Srbin, ili domaći izdajnik, ili strani plaćenik, ili, evo, ruši se ustavni poredak. Zapravo se brane samo jedan lik i djelo i ništa živo drugo“, kaže Svetlana Cernić.

Dio javnosti smatra da razlog za strah imaju sve strukture koje su iskazivale nezadovoljstvo radom vlasti Republike Srpske.

Nikola Dronjak, vođa najvećih protesta ove godine i predsjednik Udruženja građana Slobodna Republika, smatra da će Savjet biti privatna obavještajna agencija na čijem čelu će biti najodaniji predsjednikovi ljudi:

„To je klasična priča koja je bila krajem režima Slobodana Miloševića, tako da me ne čudi da u sljedećoj godini dođe i do fizičkog obračuna sa političkim neistomišljenicima, medijskim harangama. To je označavanje ljudi koji ne razmišljaju kao režim da su politički neprijatelji, njihova satanizacija u medijima, i priprema za ono čega se ja najviše bojim: da će možda čak biti likvidacija, jer ova vlast neće mirno napustiti svoje pozicije jer znaju da ih poslije vlasti čeka dugogodišnja robija“, ocjenjuje Dronjak.

„Ima jedan detalj iz 2006. godine koji je malo poznat u javnosti, a on kaže da je jedan od visokih funkcionera SNSD-a prilikom proslave izborne pobjede u Banskom dvoru u Banjaluci rekao:’Nema promjene vlasti bez krvi!’", kaže Željko Raljić.

Mediji ovih dana prenose da je zadatak Savjeta da identifikuje prijetnje po ustavni poredak i daje mišljenja i prijedloge predsjedniku RS, prikuplja dokumentaciju, radi analize i savjetuje predsjednika u pravcu otklanjanja prijetnji.

Do sada su se iz režimskih redova mogle čuti različite teorije zavjere: od narandžaste revolucije, koja se očekuje na proljeće, do miliona koji liježu na račune nevladinih organizacija, a u svrhu rušenja režima u Republici Srpskoj. Ono što do sada, ipak, nije viđeno jeste institucionalizacija teorija zavjere koja, sad je već izvjesno, obećava turbulentnu predizbornu kampanju.
XS
SM
MD
LG