Dostupni linkovi

Dodik sa Jeremićem i Cvetkovićem o paralelnim vezama


Premijer Milorad Dodik na sastanku sa Vukom Jeremićem u Banjaluci, 3. novembar 2010. Foto: Boris Miljević
Premijer Milorad Dodik na sastanku sa Vukom Jeremićem u Banjaluci, 3. novembar 2010. Foto: Boris Miljević
U Banjaluci je u utorak naveče Predsjednik RS Milorad Dodik upriličio svečani prijem u povodu svoje inauguracije za prvog čovjeka tog entiteta.

Svečanosti su prisustvovali i premijer i ministar inostranih poslova Srbije Mirko Cvetković i Vuk Jeremić. Billa je to i prilika da Dodik obavi službene razgovore sa zvaničnicima iz Srbije o političkoj situaciji u BiH, te o provođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između RS i Srbije

Dodik i Cvetković saopštili su nakon razgovora da su dogovorili da se u toku februara naredne godine održi sjednica Savjeta za provođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama. Premijer Cvetković je naveo kako Srbiji puno znače paralelne veze sa Republikom Srpskom, te da sada, nakon uspostave novih organa vlasti u tom bosanskohercegovačkom entitetu, žele da intenziviraju ekonomsku saradnju.

“Mi smo malo i razgovarali na sastanku oko toga šta je to urađeno i zaključili smo da je praktično sve ono što je ranije bilo dogovoreno u najvećoj meri ostvareno. U oblasti energetike idu stvari neke koje dalje trebaju da se rade, ali mi ćemo sada izaći i sa novim idejama“, naveo je Cvetković.

Jedna od glavnih tema su bile i poplave koje su pogodile granična područja, te je dogovorena i međusobna saradnja kako bi se u buduće spriječile posljedice od bujica viđene posljednjih dana.

„Konstatovali da treba uspostaviti veći stepen koordinacije, mada ona već postoji i da bi bilo potrebno dugoročno raditi na sistemima odbrane koji će omogućiti da se štete umanje u ovako nenadanim visokim vodama koje su iznenadile i koje nisu uobičajene na ovim prostorima. I to će biti sigurno tema i tog našeg februarskog sastanka To je dugoročan posao, o se ne može riješiti za mjesec dana. Zato je potrebno napraviti planove, projekte i tražiti zajedničke izvore finansiranja Mislim da bez obzira kako bi izgledalo, treba uključiti i federalnu stranu u pogledu mogućih izgradnji sistema odbrane“, istakao je Milorad Dodik.

Čestitke za bezvizni režim


Premijer Cvetković je čestitao građanima Bosne i Hercegovine i zvaničan početak bezviznih putovanja u zemlje Evropske unije, a osvrnuo se i na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma rekavši da je Srbija i dalje garant mira i da će poštovati kompromise koji postignu predstavnici sva tri konstitutivna naroda.
Milorad Dodik i Mirko Cvetković u Banjaluci, 14. decembar 2010. Foto: Erduan Katana

Cvetković je na pitanje novinara reagovao i na medijske napise o mogućoj njegovoj smjeni kao i smjeni ministra Vuka Jeremića, nazvavši ih neutemeljenim.

„Ono što jeste činjenica da takvih razgovora apsolutno nije bilo. I drugo, da je moguća rekonstrukcija vlade, ali da će se o njoj razgovarati tek nakon nove godine, znači u januaru mjesecu. Sve ovo drugo verovatno je nedostatak tema koje bi prodavale bolje novine“, izjavio je Cvetković

Prije razgovora sa Cvetkovićem, Dodik je razgovarao i sa srbijanskim ministrom inostranih poslova Vukom Jeremićem, nakon čega je izdato kratko saopštenje u kome je napisano da je Dodik informisao Jeremića o toku formiranja entitetske vlasti i izrazio nadu da će vlast što prije biti formirana i na državnom nivou, te je razgovarano i o drugim pitanjima.

Navedeno je i kako je Dodik zadovoljan odnosima sa Srbijom a posebno sa Ministrom Jeremićem.
XS
SM
MD
LG