Dostupni linkovi

Premijer RS nazvao Televiziju Federacije neprijateljskom


RTV Dom u Sarajevu, sjedište Televizije Federacije BiH
Delegacija Parlamentarne skupštine OSCE-a, na čelu sa predsjednikom Žoaom Soarešom (Joao Saores) razgovarala je danas u Banjoj Luci sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom o slobodi medija u BiH i ljudskim pravima.

Soareš je ocijenio razgovor iskrenim i konstruktivnim objasnivši da se govorilo o ustavnim promjenama, poštivanju ljudskih prava i medijskih sloboda. On je naglasio da je neophodno osigurati kvalitivan pristup prema svim ljudima u BiH, pogotovo u kontekstu predstojećih izbora. Soareš je tom prilikom najavio i neke aktivnosti evropskih parlamentaraca:

„Unutar naših zemalja i unutar naših parlamenata mi ćemo se boriti za liberalizaciju viznog režima za građane BiH.“

Razmatrajući pitanje slobode medija u BiH, delegaciju OSCE-a interesovala je instrukcija premijera RS u vezi sa Federalnom televizijom u kojoj od službenika javne uprave traži da toj kući uskrate saradnju. Svoj stav premijer RS obrazložio je i na press konferenciji sa Žoaom Soarešom:

„Evo i ovdje vidimo predstavnike Federalne televizije. Oni nisu uskraćeni za učešće u radu svih press konferencija. Smatramo našom slobodom da li da sarađujemo sa tim medijem ili ne, i u okviru tih sloboda se tako i ponašamo.“


A samo nekoliko minuta nakon Soarešovog odlaska, reagujući na pitanje novinara Federalne televizije, medijske slobode premijera RS zvučale su ovako:

Dodik: Ti si s Federalne televizije?

Novinar: Da.

Dodik: Vi ste za nas neobjektivna, neprofesionalna televizija - i neprijateljska televizija.

Pročitajte i ovo
Dodik zabranio izjave za RTV Federacije BiH

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG