Dostupni linkovi

Uz garancije iz EU preispitaćemo odluku o referendumu


Milorad Dodik na sjednici Skupštine RS, kad je donesena odluka o referendumu, april 2011
Milorad Dodik na sjednici Skupštine RS, kad je donesena odluka o referendumu, april 2011
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u četvrtak u Foči da će, ukoliko u dijalogu sa EU dobije garancije da će primjedbe tog bh. entiteta o radu Tužilaštva i Suda BiH sadržane u četiri uslova biti "adekvatno tretirane i realizovane", o tome upoznati Narodnu skupštinu RS koja bi trebalo da donese odgovarajuću odluku o planiranom referendumu.

Istovremeno, u Kancelariji visokog predstavnika i dalje očekuju poništenje odluke o referendum.

Predsjednik RS Milorad Dodik je rekao da taj bh. entitet ne odustaje od referenduma, ali ukoliko dobije pozitivan signal iz EU, da će se uzeti u obzir zahtjevi koji se odnose na rad Tužilaštva i Suda BiH.

U tom slučaju, kako je rekao Dodik, od Skupštine RS biće zatraženo da preispita odluku o održavanju referenduma:

“Mi vodimo intenzivan dijalog sa EU. Evropska komisija ima određene neugodnosti činjenicom da sada bi trebala da se priključi onima koji zagovaraju intervenciju i pravno i političko nasilje u BiH, i biće veomainteresantno, ukoliko se ne napravi određeni napredak, vidjeti kako će Evropa opravdati da sankcioniše nešto što sam ona baštini kao svoju najveću vrijednost”
, rekao je predsjednik RS:

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u više navrata je do sada ponovio kako će poništiti referendum ukoliko to ne urade vlasti RS.

“Međunarodna zajednica ne može ignorisati kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Zaključci od 13. aprila Narodne skupštine i referendum moraju biti poništeni”, kaže portparolka OHR-a Ljiljana Radetić.

Inzko: Nećemo ispunjavati Dodikove uslove, nego on naše

Inzko: Nećemo ispunjavati Dodikove uslove, nego on naše


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je u četvrtak da nije dovoljno da referendum u RS-u bude odgođen, te da vlast RS-a mora povući ne samo odluku o referendumu, već i sve zaključke koji su 13.aprila usvojeni u Narodnoj skupštini i objavljeni u “Službenom glasniku RS-a”.

Kategoričan je da međunarodna zajednica neće ispunjavati uslove predsjednika RS-a Milorada Dodika, već on njihove.

O mogućim sankcijama protiv političara u RS-u, ukoliko ne povuku odluku o referendumu, kako je naveo, trenutno ne razmišlja, ali je ta opcija uvijek moguća.

“Sankcije su, naravno, uvijek moguće. Bilo je sankcija u prošlosti i biće ih, možda i u budućnosti, ali u ovom trenutku ja o sankcijama ne razmišljam, već očekujem da će RS ove odluke povući sama”, ponovio je Inzko večeras u izjavi za elektronske medije u RS-u.

Ako toga ne bude, djelovat će međunarodna zajednica. Ukoliko i bude poništio odluku o referendum u RS-u, ne očekuje, kako kaže, da će se srpski predstavnici povući iz zajedničkih institucija BiH.

“Samo očekujem da Narodna skupština RS-a povuče odluku o referendumu”, ponovio je visoki predstavnik u BiH.

U petak ističe rok koji je Inzko dao prije odlaska u SAD vlastima RS-a da povuku odluku o referendum o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

U Sarajevu će u petak zasjedati i Vijeće za implemetaciju mira u BiH (PIC), a uoči te sjednice visoki predstavnik je dodao da bi svi bili sretni da je djelovala sama RS. On će, kaže, predložiti poteze i očekuje podršku ambasadora zemalja PIC-a.

XS
SM
MD
LG