Dostupni linkovi

Dodik: E sad nećemo u vlast sa SDP-om


Milorad Dodik na jednom od predizbornih skupova, septembar 2010.
Milorad Dodik na jednom od predizbornih skupova, septembar 2010.
Vijeće Socijalističke internacionale donijelo odluku o suspenziji Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, iz članstva te organizacije, zbog nacionalističke retorike i ekstremizma. Na ovu vijest reagovao je lider SNSD-a Milorad Dodik izjavivši kako će ova stranka sama izaći iz internacionale, jer nije ništa imala od članstva, te da će se okrenuti nekim drugim opcijama poput Ruskog jedinstva.

S druge strane optužio je SDP da tuži ovu stranku Internacionali već godinama i poručio da će tek sad biti teško dovršiti formiranje vlasti na državnom nivou.

Razlozi za prijedlog isključenja su, kako navodi Etička komisija sa sastanka u Atini, da lideri SNSD-a koriste neprihvatljivu retoriku, da su u stranci i dalje prisutni "nacionalizam i ekstremizam". Ako SNSD nešto ne promijeni u svom ponašanju ona će biti isključena iz Socijalističke internacionale, poručuje se u zaključcima.

Potpredsjednik SNSD-a, Igor Radojičić kaže kako isključenje nije tačna informacija i objašnjava: "da će ponovo, po tužbi SDPBiH, biti upućen upitnik o kojem ova stranka treba da se izjasni do septembra i da se opet izvrši monitoring", rekao je Radojičić.

Ali, Radojičića brzo demantira prvi čovjek SNSD-a, Milorad Dodik, koji kaže da će tražiti da SNSD sam sebe isključi iz Socijalističke internacionale.

''Ja ću im predložiti da se mi isključimo iz Internacionale jer nikakve koristi nismo ni imali od nje, i mislim da je politika Internacionale koja je godinama bila dominantna u svijetu i dovela svijet u katastrofalnu krizu. Drugi moj prijedlog organima SNSD-a biće da sa SDP-om ne pravimo nikakvu vlast, imajući u vidu ovakvo njegovo ''internacionalno'' ponašanje ", kazao je Dodik.


Borić: Očito je da protivnicima prijedloga koji su aktuelni oko formiranja Vijeća ministara BiH treba bilo kakav događaj, bilo kakva isprika da bi opravdali svoja ponašanja.

Besima Borić iz SDP-a, napomnje kako bi isključenje SNSD-a iz socijalističke internacionale bio veliki udar na tu stranku iako sam čin nema posljedice za djelovanje ove stranke u BiH.

''Internacionala je jedna velika porodica socijademokrata i časno je biti unutra i nije dobro ukoliko dođete u poziciju da doživljavate ili neke ukore ili suspendiranje. To znači da u toj socijaldemokratskoj politici nešto nije u redu, nešto nije u redu s vašim ponašanjem unutar situacije u kojoj živite. Velika opasnost jesu neki mogući zaokreti ka nekim drugim politikama, koje su dalje od socijaldemokratije, koje će automatski biti dalje i od kvalitetnih rješenja za BiH'', kaže Borić.

Borić dodaje kako SNSD od izbora do danas koristi razne metode da bi se odugovlačilo sa formiranjem vlasti u BiH, te i priča o isključenju iz Socijalističke internacionale treba biti posmatrana u tom kontekstu.

''Evo kao što vidimo i po tim posljednjim izjavama, bunkeri su nekako zakopani i očito je da protivnicima prijedloga koji su aktuelni oko formiranja Vijeća ministara BiH treba bilo kakav događaj, bilo kakva isprika, zapravo, da bi oni opravdali svoja ponašanja. Vidjeli smo, na kraju krajeva i iz izjava koje je Dodik uputio, nakon objavljivanja ove odluke, da se zapravo tu radi i o sujetama i o jednom, neka mi ne zamjeri niko, potpuno nedozrelom političkom reagiranju na događaje'', ocjenjuje Borić.

Partije idu u agoniju

Ipak, Nikola Baštinac iz SNSD-a kaže da bez obzira na zaoštrenu retoriku između dvije vladajuće socijalističke stranke, to se ne bi trebalo odraziti na formiranje Vijeća ministara BiH.
Tanja Topić

''Mi smo i dalje u procesu preispitivanja odnosa. Imali smo taj monitoring i trebamo da dobijemo sada upitnik, da ga popunimo i da vidimo kako dalje sa Internacionalom. Znači neće uticati na formiranje vlasti bilo kakva dešavanja vezana za internacionalu, mislim da je to unutrašnje pitanje u BiH, i milim da je ipak to stvar dogovora političkih faktora u BiH. Nas poprilično iritira pokušaj SDP-a da u te razgovore i dogovore uvlači nekoga sa strane, jer to je pitanje samo političkih partija u BiH, a ne stranih institucija, međunarodnih instituicija ili nadpartijskih međunarodnih institucija'', kaže Baštinac.

No, o tome kako je SNSD napustio ideju socijaldemokratije i prešao u stranke sa nacionalnim programom ovih dana u medijima nije bilo riječi.

Politička analitičarka Tanja Topić ocjenjuje kako je lider ove stranke u jednom trenutku odlučio da bude pragmatičan.

''Godinama, dok je na neki način Savez nezavisnih socijaldemokrata držao kurs socijaldemokratije, imao je neznatan broj zastupnika u vlasti, bili su opozicija. Onog trenutka, kada je taj diskurs i njihova priča okrenuta u nacionalno, dobili su i ogromnu podršku građana'', navela je Topićeva.

Nekadašnji član SDP-a, sada predsjednik Socijaldemokratske unije, Miro Lazović, takođe smatra da je želja za vlašću doprinijela okretanju kursa, ali ne samo SNSD-a, nego i SDP-a od izvorne ideje socijaldemokratije. S tom razlikom što ovi drugi, kaže Lazović, to više iskazuju kroz bahato ponašanje, nego kroz nacionalizam koji je postao karakteristika prvih.

''Čini mi se da BiH u ovom trenutku, zahvaljujući dvjema socijademokratskim partijama; Dodiku koji je davno otišao od stvarnih izvornih vrijednosti socijaldemokratije i priklonio se nacionalnim i nacionalističkim opcijama i SDP-a koji je bio nada, ali je pokazalo da to rukovodstvo ipak nije doraslo trenucima u kojima se BiH nalazi, na način da integriše bh društvo. Čini mi se da politika koju je pokazao za ovih mjeseci je politika koja dalje dezintegriše bh. društvo, ne samo ideološki i nacionalno nego i na svaki drugi način. Čini mi se da se zatežu još žešće konopci koji mogu popucati po raznim šavovima i čini mi se zaista, ne bih želio da budem prorok, ali BiH sa ove dvije socijaldemokratske partije idu u još veću agoniju", kazao je Lazović.

Bilo kako bilo, činjenica je da se ovakve priče pokreću nakon što se utvrdi da je manjak u entitetskim budžetima ili da su investicije u BiH smanjene na minimum, kako bi se javnost bavila irealnim pričama, a ne standardom građana BiH.
XS
SM
MD
LG