Dostupni linkovi

Mostarski sastanak, prudski sporazum i Dodik


Sastanak u Mostaru: Valentin Inzko, Sulejman Tihić, Ivo Sanader, Dragan Čović, Hidajet Biščević

Nastavak tzv. prudskog procesa je pod znakom pitanja nakon što je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata i premijer RS Milorad Dodik odbio doći na sastanak u Mostaru s čelnicima SDA i HDZ-a BiH, te s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Medijski napisi da Dodik neće doći na današnji sastanak zbog izjave hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića samo je alibi. Pravi je uzrok taj što Dodik ima određenih unutarstranačkih i političkih problema u Republici Srpskoj kada je u pitanju prudski proces i dogovori oko njega", izjavio je Tihić za RSE. Prenosimo ostale reakcije na Dodikovo odbijanje da se sastane sa Sanaderom, sa visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, kao i sa svojim kolegama Čovićem i Tihićem.

Razlog za otkazivanje susreta u Mostaru s liderima “prudske trojke”, te sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom od strane Milorada Dodika, premijera RS, predsjednik SDA Sulejman Tihić vidi kao njegov alibi za odustanak od reforme Ustava, te znači i kraj prudskog procesa:

Sulejman Tihić
„Dom naroda je donio odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava na način kako je to tretirano u prudskom sporazumu i prudskoj izjavi i izjavama u Sarajevu i Banjoj Luci. SNSD je jučer saopćio da odustaje od toga i da neće glasati za odluku o pristupanju izmjenama i dopunama Ustava - i to je pravi razlog zbog čega je Dodik odustao od ovog sastanka jer bi nama morao da podnese izvještaj zbog čega to čini. De facto smatram da je na ovaj način Dodik odustao od prudskog procesa."

Premijer RS Milorad Dodik sastanak je otkazao zbog, kako je naveo, nepotrebnih i oštrih izjava ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordana Jandrokovića o unutrašnjim i političkim temama u BiH. Jandroković je, podsjetimo, u intervjuu za jedan od sarajevskih dnevnih listova kazao kako Dodik nastoji uvjeriti međunarodnu zajednicu da podupire reformu i razvoj, ali retorika koju koristi s time je nespojiva i ne doprinosi kredibilitetu takve politike. Ovim izjavama je, tvrdi Milorad Dodik, narušena dobra atmosfera za ovaj susret:

Milorad Dodik, Foto: Midhat Poturović
„To je bio jedan neformalno dogovoreni susret, a ja imam ovamo formalnih problema sa Vladom iz Hrvatske vezano za neka pitanja od zajedničkog interesa i mislim da mi taj sastanak ne bi dao odgovore na ta pitanja, pa ću vjerovatno do tog jednog formalnog sastanka u ovom ili onom obliku doći u budućnosti.“


No, Dodik navodi kako je spreman na nastavak razgovora s liderima HDZ i SDA:

„Mislim da nema razloga i da nisu stvoreni uslovi za tu vrstu sastanka, ali sam ja spreman da svaki naredni dan se ponovo sastanem sa Tihićem i Čovićem da razgovaramo o pitanjima važnim za BiH.“


Velimir Jukić, zastupnik HDZ BiH u državnom Parlamentu, ističe kako je propuštena prilika da Dodik sa Sanaderom riješi određene probleme, ali ne i da je prudski sporazum u krizi:

„Da se eventualno porazgovara o pitanjima koja trebaju rješavati dvije zemlje i mislim da je propuštena prilika, ali smatram da će se razgovori nastaviti i ove trojice lidera, ali isto tako gospodina Dodika kao predsjednika Vlade RS, i gospodina Sanadera kao predsjednika Vlade R. Hrvatske.“


Ivo Sanader
U međuvremenu, premijer Republike Hrvatske Ivo Sanader u Mostaru je dao podršku prudskom sporazumu, ali i BiH na njenom evropskom putu:

„Ja želim reći ovdje u prijateljskoj BiH kojoj želimo sve najbolje, želimo njezinu cjelovitost, želimo da sva tri naroda - i hrvatski narod i bošnjački narod i srpski narod, i svi građani BiH žive u takvoj zemlji koja će težiti euroatlantskim integracijama gdje će imati punu potporu Republike Hrvatske - i kad postanemo u petak članica NATO-a nećemo okrenuti leđa jugoistoku Evrope i reći sad smo mi tu, a vi kad uđete. Nećemo ucjenjivati bilo koga iz bilateranih razloga zato što imamo neko otvoreno pitanje.“

Zastupnik SDS-a u Parlamentu BiH Slobodan Šaraba kaže kako prudski proces nije u krizi, već Tihić na ovaj način pomaže Dodiku da lakše prebrodi kritike zbog budućih ustavnih promjena:

„Nikada prudski proces nije bio jači nego u ovome trenutku, a kao dokaz je odluka koju je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Gospodin Dodik u ovom trenutku ima teškoće u RS zato što je ta odluka izazvala jako veliku medijsku pažnju, velike i značajne procese i sada gospodin Tihić davanjem takvih izjava pomaže gospodinu Dodiku.“


Priča o uslovljenoj podršci Tihića i Dodika započela je nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i član Glavnog odbora SNSD Milorad Živković najavio da neće podržati platformu o ustavnim promjenama usvojenu u Domu naroda. Podršku odluci o pristupanju ustavnim promjenama u Domu naroda prethodno su dali i delegati SNSD-a, no motiv je, kako kaže Živković, bio izaći Tihiću u susret:

„Očigledno da moje kolege u Domu naroda zbog unutarstranačkih izbora koji se vrše u SDA su htjele na taj način da pomognu gospodinu Tihiću. Mi u Predstavničkom domu nemamo obavezu niti želju da mu pomažemo u unutarstranačkom sukobu sa gospodinom Izetbegovićem i ta odluka što se tiče nas sigurno neće biti podržana.“


Valentin Inzko, Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić odbio je komentarisati najave o propasti prudskog sporazuma.

I dok se još vaga o tome hoće li sporazum trojice biti još jedan u nizu propalih dogovora lidera parlamentarnih stranaka, istovremeno mu se pruža podrška od najviših međunarodnih institucija. Stav je u Mostaru ponovio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko:

„Ja isto podržavam sve što ova tri naroda dobrovoljno učine, kao što je prudski proces. Bilo bi dobro da se druge stranke pridruže. Nije to jedan uslov za zatvaranje OHR-a ili za transformaciju OHR-a, međutim bio bi znak zrelosti.“


Mada je šansa da trojica stranačkih čelnika zajedničkim snagama pokušaju izlobirati eventualna rješenja spornih pitanja sa Hrvatskom, te kroz svoje predstavnike u izvršnoj vlasti uticati na brže ostvarivanje dobrosusjedskih odnosa propala, očekuje se se ipak da se dogovori nastave - kako između lidera, tako i između predstavnika dvije države.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Pogledajte komentare (10)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG