Dostupni linkovi

Dodik kaže da odluka Ustavnog suda BiH ne znači ništa


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom svečane proslave obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara 2022. u Banjaluci 
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom svečane proslave obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara 2022. u Banjaluci 

Odluka Ustavnog suda BiH ne znači ništa a Republika Srpska (RS) ima ustavno pravo na sve te nadležnosti, rekao je 28. juna Milorad Dodik, član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), te najavio da će RS nastaviti ka istom cilju.

"To što sudije Ustavnog suda BiH, jedan Njemac, jedan Albanac, i ne znam ko je treći jedan stranac, plus dva muslimana donose odluke protiv RS-a to treba smatrati pomalo i komično. A evo ja im javno kažem da im to donošenje oko deklaracije ništa ne znači", poručio je Dodik.

Dodik je ovo izjavio komentarišući Odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju pojedinih zaključaka i deklaracije Narodne skupštine RS-a, kojim je ovaj entitet pokušao sebi vratiti nadležnosti za odbranu, indirektne poreze i pravosuđe sa državnog nivoa.

Ustavni sud BiH je o svojoj odluci 26. maja obavijestio juče 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, podnosiocima zahtjeva Ustavnom sudu da riješi spor između BiH i Republike Srpske, jednog od dva bosanskohercegovačka entiteta.

"Suština toga što Bosni ne daju kandidatski status jeste to – kad joj ga daju, onda više nema sudija Ustavnog suda i visokog predstavnika (Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, op.aut.) koji pokušava da donese neke mjere. Ni jednu mu neće provoditi RS”, poručio je u današnjoj reakciji Milorad Dodik.

"Ukoliko nastavimo, a vjerujem da hoćemo, to će biti provedeno, pažljivo birajući vrijeme u kojem ćemo neke stvari dovesti", izjavio je Dodik navodeći da vlasti RS-taktiziraju sa tajmingom prenošenja nadležnosti i da od ideje nisu odustali.

XS
SM
MD
LG