Dostupni linkovi

Dodik u Atini: Ne postoji plan za secesiju BiH


Milorad Dodik
Milorad Dodik

"Mi (Republika Srpska) u međunarodnoj zajednici pokušavamo da odbranimo svoj status, da imamo svoju autonomiju. Ne postoji plan za secesiju i nema namjere da se mi ujedinimo sa Republikom Srbijom, ali postoji trend da se nameće slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne da se poštuje", rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik u Atini, na šestom Delphi ekonomskom forumu.

On je potvrdio da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na ekonomskim i političkim parametrima i da “mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja”.

Naglasio je da u svijetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, te da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakav efekat.

"Prošlo je 25 godina od rata, i imali smo visokog predstavnika koji zastupa međunarodnu zajednicu i koji zloupotrebljava svoja ovlaštenja. On je nametnuo određene reforme u Bosni i Hercegovini i zbog takvih stavova se smatra da je Bosna i Hercegovina izgubljena zemlja", istakao je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH se 14. maja sastao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) Miroslavom Lajčakom.

"Na Delphi Forumu sastao sam se s Miloradom Dodikom, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Moja poruka je bila da jedinstvena, ujedinjena i suverena Bosna i Hercegovina ima EU perspektivu. Zemlja bi trebala iskoristiti priliku za napredak u narednim mjesecima", naveo je na svom Twitter nalogu Miroslav Lajčak.

Putem Twittera je i grčka predsjednica Katerina Sakelaropulu potvrdila da se 13. maja sastala s predsjedavajućim Miloradom Dodikom.

"Tokom mog sastanka sa Dodikom naglasila sam da Grčka snažno podržava izglede za pridruživanje njegove zemlje EU, kao i Zapadnog Balkana generalno", napisala je ona.

Nakon sastanaka s grčkom predsjednicom i predsjednikom Parlamenta Grčke Konstantinosom Tasulasom, Dodik je istakao da je tokom razgovora najviše riječi bilo o Republici Srpskoj, prenijela je agencija Srna.

"Upoznao sam svoje domaćine o položaju Republike Srpske u okviru procesa evropskog pridruživanja BiH, ali i o unutrašnjim problemima funkcionisanja BiH", rekao je Dodik.

Istakao je da je Grčka usmjerena ka tome da podrži evropski put BiH, te da je prijateljska zemlja srpskom narodu, sa kojim dijeli zajedničku istoriju.

Dodik je na Forumu iznio mišljenje da je „proces proširenja Evropske unije izgubio svoj pravac, i da su stvari usporene“, te da trenutno nije siguran da postoji mjesto za BiH u EU.

"Taj zamah proširenja je izgubljen, nismo sigurni da za nas tu postoji mjesto. Vidimo da određene zemlje žele da odgode proces proširenja. Sjeverna Makedonija i Albanija su napredovale sa reformama, međutim još čekaju, a mi smo na kraju tog lanca, i zbog toga smo zabrinuti. U međuvremenu, određena pravila su se promijenila, uslovi su se promijenili i to su zaista teški uslovi", smatra Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto mladi odlaze iz BiH, kako pokazuju statitistika EU, Dodik je rekao da to nije specifičan problem samo za BiH, već za mnoge države u regionu i šire.

Forum se održava od 10. do 15. maja.

XS
SM
MD
LG