Dostupni linkovi

Dodik očekuje da će biti pokrenuta smjena šefice bh. diplomatije


Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik očekuje da će predsjedavajući Savjeta ministara BiH pokrenuti smjenu ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković nakon što je u državnom parlamentu prihvaćena inicijativa da se ta smjena pokrene.

"Lažno se predstavljala u ime BiH, hodala po svijetu i lagala o situaciji u BiH", rekao je Dodik za banjalučku televizijsku stanicu ATV i dodao da je to sasvim dovoljno da se pokrene inicijativa da ona bude smijenjena.

Dodik je rekao da su zato njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dogovorili da se od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije zatraži da pokrene njenu smjenu.

"Vjerujem da će on učiniti jer ima dovoljno glasova potrebnih za njenu smjenu u Savjetu ministara, a to dalje ide na Predstavnički dom i Dom naroda", rekao je Dodik za ATV.

On je istakao da bi o tome trebalo da glasaju oba doma, ali je naglasio i da će "muslimani učiniti sve da je zaštite".

Dom naroda Parlamenta BiH u ponedjeljak je usvojio inicijativu za smjenju Bisere Turković. Prema Zakonu o Savjetu ministara BiH, predsjedavajući ovog tijela može pokrenuti postupak za smjenu ministra.

Tu odluku nakon toga moraju potvrditi oba doma Parlamentarne skupštine BiH – Doma naroda i Predstavnički dom. Ukoliko dođe do potvrde, imenuje se novi ministar.

Inicijativa je uslijedila nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS – jedan od dva bh. entiteta), ali i predsjednik SNSD-a, zatražio smjenu Turković sa čela bh. diplomatije.

Na svom zvaničnom Tviter profilu, Dodik je naveo da je ona "neustavnim i nelegalnim djelovanjem i zloupotrebom položaja urušila spoljnu politiku BiH".

Posljednji pokušaj smjene državnog ministra se desio u oktobru prošle godine, kada je na Dodikov prijedlog predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, donio odluku o smjeni ministra odbrane BiH, Sifeta Podžića.

Smjena na sjednici Predstavničkog doma bh. Parlamenta 26. oktobra nije dobila doovljan broj glasova.

XS
SM
MD
LG