Dostupni linkovi

Dodik smatra da će EU sankcije Rusiji 'proizvesti probleme na ovim prostorima'


Milorad Dodik na konferenciji za medije u Mostaru, 6. aprila 2022. (Arhivska fotografija)

Novi paket sankcija Evropske unije prema Ruskoj Federaciji, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, sigurno će proizvesti probleme na ovim prostorima, ocijenio je u srijedu, 4. maja Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

“Mi se ne možemo lako prebaciti na neka druga tržišta, pogotovo na tržišta koja su skupa. Veliko je pitanje kako ćemo u budućem vremenu. Imamo korektan odnos sa naftnom industrijom, odnosno sa kompanijom koja se ovdje bavi time”, rekao je Dodik, koji je lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vladajuće stranke u entitetu Republika Srpska koja je i dio državne vlasti.

Dodik kaže da je “očigledno da EU ubrzava proces isključivanja Rusije iz svih tih stvari” i ponovio da “neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Ruskoj Federaciji”.

O CIK-u, Hrvatima i Izetbegoviću

Što se tiče opštih izbora u BiH, Dodik je na konferenciji za medije u Banjaluci ocijenio da će biti provedeni “u veoma složenim okolnostima, i međunarodnim i onima u BiH”.

Dodik je za Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH kazao da “možemo sa pravom da sumnjamo da je podređena određenim političkim interesima 'muslimana' u Sarajevu i dijela međunarodne zajednice”.

On je ponovio da izbor članova CIK-a BiH, bez obzira na sudsku odluku, nije zakonit” dodavši da će “Sud BiH očigledno biti pokriće za takve nezakonite odluke kao što je to kod CIK-a”.

On je dodao da “nema ozbiljne zemlje na svijetu da učesnici političkog života, pogotovo izbora, ne usaglašavaju standarde vezane za izbore, a u BiH je tu ulogu preuzeo CIK”.

“Tema reorganizacije živi dugo, Hrvati su sa pravom nezadovoljni u Federaciji BiH. Apsolutno je ispravno tražiti ono sto je Ustavom predviđeno, da se bira srpski, hrvatski, bošnjački član. S pravom su ukazivali Hrvati, velika je diplomatska akcija bila, morat ćemo sjesti i dogovoriti se da stabilizujemo situaciju da dođemo do tih izbora. Šta znači teritorijalna organizacija? RS je nedjeljiva”, kazao je Dodik.

Osvrnuo se i na nedavnu izjavu Bakira Izetbegovića, predsjednika vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), “da ovi izbori treba da pokažu da jedna trećina Srba i Hrvata ne može da određuje šta treba da radi 60 odsto 'bosanskih patriota”.

Dodik je kazao da je to “direktan udar na Dejtonski sporazum, a da na to nema nikakve reakcije”.

CIK raspisao izbore za 2. oktobar

U Banjaluci je održan sastanak vladajuće koalicije u entitetu Republika Srpska, jednog od dva bh. entiteta. Domaćin sastanka bio je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Bili su prisutni lideri SNSD-a Dodik, Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić, Socijalističke partije Petar Đokić, Narodne partije Srpske Darko Banjac, a iz Demosa zamjenik predsjednika Spomenka Stevanović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da “vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nema problema u strateškom opredjeljenju kako da nastupa na budućim izborima i sačuva stabilnost Republike Srpske u svakom smislu”.

“Mi se izbora ne plašimo. Štaviše, smatramo se jedinima koji mogu ozbiljno sa njima da se bave i da pobijede. Sa druge strane, želimo da zadržimo stabilnost svih institucija, da vodimo odmjerenu socijalnu i dobru nacionalnu politiku i u našim međusobnim odnosima nema problema po tom pitanju”, kazao je Stevandić.

Zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović kazala je da žele da se izbori održe 2. oktobra.

“U BiH je, još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, jedino u kontinuitetu politička kriza, koja unazad godinu dana doživljava kulminaciju”, ocijenila je Stevanović.

Sljedeći sastanak zakazan je za narednu srijedu, a domaćin će biti lider Narodne partije Srpske Darko Banjac.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine raspisala je na sjednici održanoj u srijedu, 4. maja Opće izbore koji bi se trebali održati u nedjelju, 2. oktobra 2022.

Na ovim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH te zastupnike u deset kantona u Federaciji BiH.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine još nije usvojila budžet za prošlu, kao ni za tekuću godinu.

Izrada budžeta za tekuću 2022. godinu, u kojem bi se trebala predvidjeti i sredstva za održavanje izbora, još je u toku.

Iz CIK-a BiH naglasili su da će biti potreban veći iznos od 11,72 miliona maraka (više od šest miliona eura) koliko je koštalo održavanje prethodnih općih izbora održanih 2018. godine.

Ima li komplikovanije zemlje od Bosne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
XS
SM
MD
LG