Dostupni linkovi

Evropski zastupnici pozivaju EU da sledi američki primer protiv Dodika


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik

Grupa evropskih zastupnika koji predstavljaju četiri političke grupacije u Evropskom parlamentu zatražili su od Saveta Evropske unije i od država članica EU da slede primer Sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, “osim ako radikalno ne promeni kurs i ne preduzmu konkretni koraci za deeskalaciju trenutnih tenzija” u Bosni i Hercegovini.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali evroposlanici koji se bave Bosnom i Hercegovinom u Evropskom parlamentu se navodi da oni odlučno osuđuju akcije podela Milorada Dodika, a EU pozivaju da promeni “strategiju pomirenja” prema Dodiku.

“Nagrađivanje secesionističke politike šalje razorno pogrešan signal bosanskohercegovačkim političarima, građanima i cijelom region”, stoji u saopštenju koje su potpisali predstavnici Partije evropskih narodnjaka, socijaldemokrata, zelenih i liberala.

Oni upozravaju da je u pitanju kredibilitet EU u regionu, zato i traže čvršći, jasniji i kredibilniji pristup Brisela, zasnovan na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba da ispuni kako bi dobila status kandidata.

SAD su u 5. decembra donele proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, članu Predsedništva BiH i lideru Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vodeće partije u bh. entitetu Republika Srpska.

“Destabilizirajuće koruptivne aktivnosti Milorada Dodika i pokušaji urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, motivisani vlastitim interesom, ugrožavaju stabilnost Bosne i Hercegovine i cele regije”, saopštio je o sankcijama podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brajan E. Nelson.

SAD su time proširile postojeće sankcije iz 2017, dok EU već od 2011. ima postavljen okvir za uvođenje sankcija u BiH. EU se, međutim, iako su neke od članica to tražile, nije pridružila novim američkim sankcijama.

XS
SM
MD
LG