Dostupni linkovi

Ostajemo uz Rusiju, kaže Dodik o američkim sankcijama


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da je sankcionisanje visokih funkcionera i lidera partija koje čine vlast u RS pokušaj obezglavljivanja naroda u tom bh. entitetu.

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a je na listu sankcionisanih sa Zapadnog Balkana zbog korupcije i zlonamjernih aktivnosti u korist Rusije dodao još deset osoba i kompanije iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (BiH) i Sjeverne Makedonije.

Na listi su Savo Cvijetinović, Petar Đokić i Duško Perović iz BiH, Miodrag Davidović i Branislav Mićunović iz Crne Gore, Nenad Popović i Miša Vacić iz Srbije, te Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Sjeverne Makedonije.

Petar Đokić je ministar energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) i dugogodišnji predsjednik Socijalističke stranke. Od 2010. godine je na različitim ministarskim funkcijama u Vladi ovog bh. entiteta.

Duško Perović je dugogodišnji šef Predstavništva RS u Moskvi.

Savo Cvijetinović poznat pod nadimkom "Tigar" je biznismen iz Bijeljine na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, i član Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke Milorada Dodika.

"Korupcija, nepoštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kriminal - neka su od obrazloženja za koja nikada nije priložen nijedan dokaz. SAD ne traže dokaze, za presudu je dovoljno označiti metu. I konačno sankcije za lobiranje za sastanke sa predsjednikom Ruske Federacije, i konačno je igra otvorenih karata", rekao je Dodik.

Sve što rade, dodao je on, u stvari rade zbog veza ruskog i srpskog naroda koje su opštepoznate.

Dodik je rekao kako "ni ogromna stradanja i žrtve, razaranja i ratovi, nisu napravili neprijateljstvo između Srba i Rusa pa neće ni američke sankcije".

"Ako smo mi pokazna vjezba za ostale u svijetu koji bi da sarađuju sa Rusima, neka bude tako. Zar je moguće da su Dodik, Cvijanović, Stevandić, Đokić i ostali sankcionisani krivi, a da ni u čemu nema američke krivice?", rekao je Dodik.

Milorad Dodik je još od 2017. na američkim listama sankcija.

Tada je sankcionisan zato što "aktivno opstruiše" ili "predstavlja značajan rizik za aktivnu opstrukciju" Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tadašnja američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack je navela da su mu sankcije uvedene zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma o Danu Republike Srpske.

U januaru 2022. je objavljena proširena lista sankcija za korupciju, kojom je obuhvaćen i Dodik.

Dodik je u aprilu 2022. stavljen na listu sankcija Velike Britanije zbog, kako je navedeno, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG