Dostupni linkovi

Dodik najavio odbijanje svih programa Velike Britanije


Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu, decembar 2020.
Milorad Dodik u Istočnom Sarajevu, decembar 2020.

Član Predsjedništva Bosne I Hercegovine (BiH) Milorad Dodik rekao je u ponedjeljak navečer, 11. aprila za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV) da će Vlada i druge institucije Republike Srpske “odbiti sve programe koje je u Republici Srpskoj kreirala Velika Britanija”.

"Možda ćemo promijeniti i Zakon o javnoj upravi koji je kreirala Velika Britanija i napravićemo naš zakon o javnoj upravi", rekao je Dodik.

Velika Britanija je 11. aprila objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Alternativna televizija iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuart Peach, kako je objavljeno na facebook stranici Ambasade Velike Britanije u BiH, kazao kako je odluka te zemlje da uvede sankcije Miloradu Dodiku i predsjednici entiteta Republika Srpska Željki Cvijanović “značajna i neophodna”.

“Ove osobe su na opasnom putu koji šteti stabilnosti i pravnom poretku u Bosni i Hercegovini. Što prije se napravi zaokret na tom putu, to bolje za građane BiH", stoji u Peachovoj poruci.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u okviru režima britanskih sankcija za BiH, navedeno je iz britanske vlade, uz naglašavanje da to "nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana".

"Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama", saopšteno je iz britanske ambasade u BiH.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kako se navodi u odluci britanskih vlasti, "ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema", Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti sa ustavom države.

"Milorad Dodik je pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida. U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju kancelariju kako bi podnijela nacrte zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici", navodi se u dokumentu britanske vlade.

XS
SM
MD
LG