Dostupni linkovi

Dodik protiv Šarovića: Optužba za ubistvo vrh međustranačkog rata


Milorad Dodik
Milorad Dodik
Posljednjih dana bh. javnost uzburkale su optužbe predsjednika RS Milorada Dodika da je smijenjeni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i funkcioner Srpske demokratske stranke Mirko Šarović odgovoran za ubistvo nekadašnjeg direktora „Jahorina osiguranja“ Riste Jugovića. Šarović je najavio tužbu, a SDS inicijativu za donošenjem zakona kojim bi se uveo nadzor nad mentalnim zdravljem visokih funkcionera. Optužba za ubistvo svakako je vrh stranačkog rata dojučerašnjih koalicionih partnera na državnom nivou, a po nekima - dio predizborne kampanje koja će, sve upućuje, biti veoma prljava.

Gostujući na lokalnoj paljanskoj televiziji OSM, predsjednik RS Milorad Dodik iznio je u srijedu optužbe na račun SDS-ovog funkcionera Mirka Šarovića da je odgovoran za ubistvo nekadašnjeg direktora Jahorina osiguranja Riste Jugovića, 2002. godine na Palama. Dodik je izjavio da ta informacija potiče iz SIPE (Agencija za istrage i zaštitu), obavještajnih struktura i izvora iz međunarodne zajednice, te da je bila javna tajna u Sarajevu:

„Rekli su mi da ćemo imati problem sa Šarovićem koji je ranije naručio ubistvo Riste Jugovića i da su oni našli izvršioca koji je priznao da je dobio jedan dio novca, a drugi nije dobio i da je spreman da bude zaštićeni svjedok", izjavio je Dodik.

Dodik je takođe rekao da se odavno očekivalo Šarovićevo hapšenje, koje je izostalo, tvrdi predsjednik RS, jer je „Šarović postao blizak sa Bošnjacima i međunarodnom zajednicom“.

A kako su do njega došle informacije iz SIPE i međunarodnih krugova sa kojima je uglavnom na ratnoj nozi - Dodik nije pojasnio. Kao ni detalj zašto je ćutao dvije godine ako je saznanja dobio, kako tvrdi, nekoliko mjeseci nakon potpisivanja platforme SNSD-a i SDS-a, kojom su dvije stranke ustanovile koaliciju na državnom nivou.

Mirko Šarović
Mirko Šarović
„Ovo optužbe što pljušte sa svih strana nije ništa drugo nego zahuktavanje kampanje. I ovo je pravo vrijeme da se političkim obračunima skrene pažnja javnosti sa teške ekonomsko-socijalne situacije", kaže urednik portala Istinito Željko Raljić.

A Mirko Šarović je na optužbu za ubistvo Jugovića odgovorio najavom tužbe i prokomentarisao da je šokiran količinom laži i konstrukcija koje su iznesene na njegov račun.

U odbranu svog funkcionera stala je i Srpska demokratska stranka koja je u saopštenju, između ostalog, navela da je zabrinuta „zbog sve češćih napada panike, bijesa i paranoje koje javno pokazuje Milorad Dodik i koji se manifestuju u halucinacijama o 500.000 Arapa, 800.000 američkih dolara medijima, ubistvu koje je naručio Šarović i sličnim nebuloznim tvrdnjama“:

„Zbog toga će SDS predložiti donošenje zakona kojim bi se u RS uveo nadzor nad mentalnim zdravljem onih koji vrše najviše političke funkcije.Nije shvatljivo da za vozačku dozvolu, ili bilo koji posao, treba dokaz o mentalnoj sposobnosti, a da za najodgovornije pozicije, takva kontrola nije potrebna“ - navodi se u saopštenju SDS-a. Stav te partije je da Dodikova hajka na Šarovića traje više od decenije.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Alesandra Pandurević kaže da stranka odgovorno tvrdi da predsjednik RS stoji i iza afera namještenih Šaroviću:

„Nismo zaista znali da će on toliko pasti, ispod svakog dostojanstva, pokazati da ne poštuje i da je spreman da uništi i tuđe porodice. Ja očekujem da je Milorad Dodik spreman iskoristiti nakon ovoga crne policijske fondove kojima raspolaže, montirati ljudima optužnice, hapsiti ljude. Očekujem zaista sve najgore od njega. Očekujem jedno krajnje totalitarno, nedemokratsko, inkvizitiosrko ponašanje, ali neka bude siguran da će SDS naći adekvatan odgovor", navodi Aleksandra Pandurević.

Iz SDS-a su postavili pitanje o nekim drugim nerazjašnjenim ubistvima u RS. Od Bobana Blagojevića iz Laktaša, koji je 1998. godine pretučen do smrti nakon što je izvrijeđao Dodika, pa do misteriozne saobraćajne nesreće u kojoj je stradao mladić iz Banjaluke i koja se dovodila u vezu sa visokim funkcionerom RS.

Saznanja o slučaju Jugović, tvrde u SIPI, proslijeđena su Tužilaštvu BiH, ali ova institucija ne želi davati nikakve komentare o tome.
XS
SM
MD
LG