Dostupni linkovi

Proruski predsjednik RS sa jednim od najbližih Putinovih saradnika


Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik razgovarao je sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, Sankt Peterburg, 23. april 2024. godine
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik razgovarao je sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, Sankt Peterburg, 23. april 2024. godine

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik razgovarao je sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, jednim od najbližih saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u Sankt Peterburgu u utorak 23. aprila.

Dodik je fotografije sa ovog sastanka objavio na svom profilu na društvenoj mreži "X".

Proruski lider predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska jedan je od rijetkih zvaničnika koji putuje u Rusiju od početka agresije te zemlje na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Dodik, kojeg su sankcionisale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, u periodu od početka agresije četiri puta se sastao i sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Put u Rusiju entitetskog predsjednika dešava se u trenutku političke krize u BiH, koja je nastala nakon Dodikovog ultimatuma za ukidanjem tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH Crhistian Schmidt, te protivljenja RS najavljenoj raspravi o Rezoluciji o Srebrenici u Skupštini UN-a kojom se predlaže da 11. jul bude Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Protiv Dodika se vodi i proces pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS trebao bi, kako je zvanično najavljeno, učestvovati na bezbjednosnom forumu u Sankt Peterburgu.

Učesnicima bi se putem video linka trebao obratiti i Vladimir Putin.

Sa Dodikom je u Rusiju otputovao i Nenad Nešić, ministar bezbjednosti BiH, lider Demokratskog narodnog saveza koji je u koaliciji sa Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

XS
SM
MD
LG