Dostupni linkovi

Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv Dodika


Milorad Dodik, juni 2023.
Milorad Dodik, juni 2023.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića, koji se terete za kazneno djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je to iz Tužiteljstva BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Iz Suda Bosne i Hercegovine naveli su za RSE da su u petak, 11. avgusta zaprimili zahtjev za potvrđivanje optužnice protiv Dodika i Lukića od Tužiteljstva BiH.

Dodaju i da je zakonski rok za odlučivanje o optužnici do 15 dana od dana prijema optužnice.

Ambasada SAD: "Optužnice važan korak u provođenju vladavine prava"

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država poručili su kako su optužnice protiv Dodika i Lukića "važan korak u provođenju vladavine prava, koja je temelj svake demokratije".

"Zakoni BiH vrijede za sve građane. Nijedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštivanje tih zakona", stoji u objavi Ambasade SAD na Twitter-u .

Iz Dodikovog kabineta optužnicu su ocijenili kao "direktan pokušaj" da se "ponište" institucije Republike Srpske.

"Podizanje optužnice protiv predsjednika Republike Srpske zbog potpisivanja Ukaza kojim se proglašava Zakon koji je izglasan u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a što je njegova ustavna obaveza, za namjeru ima da poništi ne samo predsjednika Republike Srpske, nego i Narodnu skupštinu Republike Srpske kao najviši zakonodavni organ vlasti u Republici Srpskoj, kao i da poništi sam Ustav Republike Srpske po kojem je eksplicitno postupao predsjednik Republike Srpske", navodi se u izjavi iz Kabineta predsjednika RS za Srnu.

Šta je prethodilo podizanju optužnice?

Tužiteljstvo BiH je 9. jula je formiralo tim od tri tužitelja nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljen ukaz predsjednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika.

U ukazu, koji je objavljen istog dana, navodi se da se odluke Ureda visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, time i ne poštuju, u tom bh. entitetu, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primjenjivati na teritoriji tog bh. entiteta.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dvije pomenute odluke.

Schmidt je odlukom, također, kriminalizirao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

XS
SM
MD
LG