Dostupni linkovi

Dodik: Ne želimo da se u naše odluke miješaju ni Rusi ni Amerikanci


Dodik je reagovao na intervju američkog ambasadora za Radio Slobodna Evropa (arhivska fotografija)

Mi ne želimo da se u naše odluke i živote miješaju ni Rusi ni Amerikanci, želimo da suvereno odlučujemo o svim pitanjima relevantim za naše živote, izjavio je Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Dodik je reagovao na intervju američkog ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy) za Radio Slobodna Evropa (RSE), u kojem je Marfi istakao da je donošenje odluka o bh. evroatlantskim integracijama na suverenoj BiH, te da se Rusija o tome ne pita.

Ambasador SAD: Rusija se ne pita, BiH odlučuje o svojoj budućnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:12 0:00

Dodik je za agenciju Srna istakao "da mu je drago što je Marfi jasno rekao da će BiH odlučivati o kretanju ka NATO-u".

"Svi koji insistiraju na tome da je to pitanje završeno imaju neograničeno povjerenje upravo u američku Ambasadu, te mi je stoga drago da je odgovor stigao upravo iz te ambasade", kazao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (jednog od dva bh. entiteta) je naglasio, komentarišući Marfijevu izjavu da SAD neće BiH ostaviti Rusiji, rekao da ne želi "da se sukobi sa nekih drugih krajeva svijeta prenose u BiH pod izgovorom brige za njenu budućnost".

Dodik je zaključio da "BiH ima budućnost ako bude funkcionisala na Ustavu" te da ni intervjui ni izjave stranih diplomata "neće pomoći ako ne budu bili podrška ustavnom uređenju BiH".

Marfi je u razgovoru za RSE istakao, između ostalog, da su "SAD, EU i NATO bili veoma jasni o svojoj privrženosti suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH".

Izvor: Srna
XS
SM
MD
LG