Dostupni linkovi

Dodik komentirao izjave njemačkog kancelara: 'Bože svašta!'


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u subotu 25. juna da je Berlin spriječio kandidatski status BiH u Evropskoj uniji(EU), a da je potom njemački kancelar Olaf Šolc izjavio da Bosna i Hercegovina(BiH) može da vjeruje Njemačkoj.

"Svašta smo se naslušali prethodnih dana. Njemačka je spriječila kandidatski status BiH glasajući protiv, a sada čujemo njemačkog kancelara Šolca da BiH može vjerovati Njemačkoj. Bože svašta", napisao je Dodik na Tviteru.

Protiv kandidature BiH za članstvo u Evropskoj uniji na Samitu EU – Balkan u Briselu bile su Njemačka, Holandija i Francuska.
Šolc je izjavio da će Njemačka nastaviti da podržava države Zapadnog Balkana u njihovom nastojanju da se pridruže Evropskoj uniji.

"Ovih šest država - Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Albanija i Kosovo, mogu vjerovati Njemačkoj", kazao je njemački kancelar.

Bilateralni odnosi BiH i EU-a razvijaju se duže od 25 godina, a sve je počelo 1997. godine, kada je BiH dobila mogućnost korišćenja tzv. autonomnih trgovinskih povlastica.

Pregovori o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU su počeli 2005. godine, potpisan je tri godine kasnije – a stupio na snagu 2015. godine.

U decembru 2010. godine, BiH je ušla u bezvizni režim sa EU.

BiH je 2016. godine podnela Zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Krajem te godine, BiH je dobila Upitnik Evropske komisije, dokument kojim EU procjenjuje spremnost jedne zemlje da započne pristupni proces.

Evropska komisija je 2019. godina dala svoje mišljenje o tom zahtjevu - zemlja treba da ispuni 14 kriterijuma kako bi dobila status kandidata.

Proces pridruživanja Evropskoj uniji se uglavnom sastoji od tri faze:

Kada EU ocijeni da je država koja želi da pristupi Uniji spremna, ona postaje zvanični kandidat za članstvo – ali to ne mora da znači da su formalni pregovori otvoreni.

U drugoj fazi, kandidat prelazi na formalne pregovore o članstvu. To je proces koji uključuje usvajanje i primjenu prava Evropske unije, kao i sprovođenje pravosudnih, administrativnih, ekonomskih i drugih reformi neophodnih da bi zemlja ispunila uslove, odnosno tzv. kiterijume za pristupanje.

Konačno, kada se reforme i pregovori završe, uz saglasnost obe strane, zemlja može u EU – ako se sa tim slažu sve države članice.

XS
SM
MD
LG