Dostupni linkovi

Dodik: Nemam zajedničko vlasništvo sa Đurićem


Milorad Dodik i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 20. januar 2014.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu, 20. januar 2014.
Predsednik bh. eniteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Beogradu, u odgovoru na pitanje novinara RSE, da je poznavao uhapšenog predsednika Partizana i direktora kompanije “Zekstra” Dragana Đurića, ali tvrdi da s njim nije imao zajedničkog vlasništva ili poslovne veze, kako navodili pojedini mediji u BiH.

"Ja sam svojevremeno bio počasni predsednik Košarkaškog kluba Partizan i upoznao sam gospodina Đurića. Što se tiče poslovnih veza, gospodina Đurića znam kao privrednika. Naravno, principijelan stav je da svi oni koji su kršili zakon i koji u tom pogledu imaju problem sa kršenjem zakona, treba da odgovaraju, bez obzira o kome se radi, pa makar i o Miloradu Dodiku. Nikakvo zajedničko vlasništvo nemam, niti bilo šta od tih stvari što su bile spekulacije i nema potrebe da odgovoaram na spekulacije. Taj slučaj je ovde predmet pravosuđa I kontrolnih organa Republike Srbije i ja to poštujem", rekao je Dodik.

Specijalni sud u Beogradu, u ponedeljak je potvrdio odluku kojom je Đuriću određen pritvor do 30 dana, a koji može da mu se ukine ukoliko položi jemstvo od dva miliona evra.

Dodik se, inače, u Beogradu sastao sa prvim potpredsenikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o Dejtonskom sporazumu, obeležavanju prvog svetskog rata, ali pre svega o ekonomskoj saradnji.

“Razgovarali smo o tome kako i na koji način da zaposlimo veći broj ljudi i u Srbiji i u Republici Srpskoj i dogovorili se da na brojnim projektima, brojnim velikim investicionim poduhvatima koji će biti ovde u Srbiji, ali i na nekim našim izvoznim projektima, posebno prehrambene i prerađivačke industrije zajednički učestvujemo. Dakle, ne pričamo više samo o infrastrukturnim projektima, već razgovaramo o onome što znači život za ljude i u Srbiji i u Republici Srpskoj, a to je pre svega stvaranje prilike za nova radna mesta”, rekao je Vučić.

“Stabilna Srbija, ekonomski jaka Srbija je od najvećeg nacionalnog i državnog interesa za Republiku Srpsku. Dakle, samo integrisana Srbija na ovom putu kojim se kreće ka EU, može da osigura dovoljno komotnu poziciju samoj Republici Srpskoj koja isto tako deli osnovne ciljeve evropskih integracija, mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu kao i Republika Srbija. Naši ciljevi su isti u tom pogledu i oni nisu upereni protiv Dejtonskog sporazuma ili protiv bilo koga”, rekao je Dodik, a Vučić je dodao da “Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, čvrsto stoji na poštovanju tog sporazuma, pružajuci podršku Republici Srpskoj, ali i očuvanju ustavno-pravnog poretka BiH”.

Na sastanku je dogovoreno i da Srbija i RS zajedno obeleže početak Prvog svetskog rata i da formiraju zajednički organizacioni odbor za obeležavanje.

"To će biti važna godina i veliki dani za našu zemlju, koja i u toj prilici želi da pokaže ali i zaštiti svoju oslobodilačku tradiciju, ne dozvoljavajući nikome da menja tokove istorije i kreira drugačije događaje nego što je istorija suštinski pokazala", rekao je Vučić.
XS
SM
MD
LG