Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH bez Dodika usvojilo odluku o sporazumu s EU


Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić na sjednici 4. decembra 2021.
Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić na sjednici 4. decembra 2021.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (Demokratska fronta) i Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije) usvojili su u ponedjeljak, 6. decembra, odluku o učešću Bosne i Hercegovine u programu EU Horizont Evrope - Okvirni program za istraživanje i inovacije.

Treći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (Savez nezavisnih socijaldemokrata, SNSD) nije došao na sjednicu.

Isti Prijedlog bio je i na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, 4. decembra, ali nije usvojen zbog nedostatka konsenzusa.

Sjednicu Predsjedništva nije moguće održati ako fizički nisu prisutna najmanje dva člana Predsjedništva.

Predsjedništvo BiH, kako se navodi u nadležnostima, nastojat će da usvoji sve odluke Predsjedništva putem konsenzusa. Dodaje se da takve odluke mogu usvojiti dva člana ukoliko svi pokušaji da se dostigne konsenzus ne uspiju.

Milorad Dodik bojkotuje rad državnih institucija od kraja jula, kada su stupile na snagu izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida.

Inače, odluka o učešću Bosne i Hercegovine u programu EU Horizont Evrope - Okvirni program za istraživanje i inovacije je Međunarodni sporazuma između Evropske unije i BiH.

Vijeće ministara BiH, na čijem čelu je predsjedavajući Zoran Tegeltija iz Dodikovog SNSD-a, utvrdilo je ovaj prijedlog na vanrednoj sjednici 29. novembra.

Zakonska procedura predviđa da bude dostavljen Predsjedništvu BiH.

Predsjedništvu BiH je predloženo i da s danom potpisivanja ovog sporazuma odobri njegovu privremenu primjenu, do okončanja postupka ratifikacije.

EU je, kako je saopšteno iz Vijeća ministara BiH, omogućila naučno-istraživačkim organizacijama iz BiH da učestvuju u ovom programu od 1. januara 2021. i iskoriste svoj istraživački i inovacijski potencijal. Njegov budžet je 95,5 milijardi eura.

Program, među ostalim, financira istraživanja o klimatskim promjenama, pomaže u dostizanju ciljeva održivog razvoja UN-a, povećava konkurentnost, olakšava saradnju i jača uticaj istraživanja i inovacija na razvoj.

Horizont Evropa je sedmogodišnji program EU-a u kojem je BiH učestvovala kao pridružena zemlja od 2014. do 2020. godine.

XS
SM
MD
LG