Dostupni linkovi

Pulitzerova nagrada za fotografiju Afganistancu


Nagrađeni fotograf Massoud Hossaini
Nagrađeni fotograf Massoud Hossaini
Na sveučilištu Columbia u New Yorku objavljena su imena dobitnika prestižne Pulitzerove nagrade za 2012., koja se dodjeljuje u 14 novinarskih i 7 umjetničkih kategorija. Ove godine nagrada prvi put nije dodijeljena za beletristiku, prenosi Hina.

U kategoriji službe za javno dobro nagrađen je list The Philadelphia Inquirer za istraživanje raširenog nasilja u gradskim školama.

Novinari lista The Tuscallosa iz Alabame nagrađeni su za izvještavanje o udarnoj vijesti za poduzetno pokrivanje smrtonosnog tornada korištenjem društvenih medija i tradicionalnih oblika izvještavanja u pružanju ažuriranih podataka u realnom vremenu, pomaganju u pronalasku nestalih osoba, te iznošenju dubinskih analiza događaja čak i nakon što je prekid dovoda struje prisilio taj list na tiskanje u udaljenoj tiskari.

Za istraživačko novinarstvo nagrađeni su novinari Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan i Chris Hawley iz agencije Associated Press koji su razotkrili program špijunaže newyorške policije.

Za pojašnjavajuće izvještavanje nagrađen je novinar David Kocieniewski iz The New York Timesa.

​Pulitzer za lokalno izvještavanje pripao je Sari Ganim i članovima novinarske ekipe The Patriot-Newsa iz Harrisburga u Pennsilvaniji za hrabro razotkrivanje i stručno pokrivanje eksplozivnog seksualnog skandala u saveznoj državi Pennsilvaniji u koji je bio umiješan bivši nogometni trener Jerry Sandusky.

Za nacionalno izvještavanje dobitnik je David Wood iz Huffington Posta za nepokolebljivo istraživanje fizičkih i društvenih izazova s kojima se suočavaju američki vojnici teško ranjeni u Iraku i Afganistanu. Za reportažu je nagrađen Eli Sanders iz tjednika The Stranger iz Seattlea u Washingtonu.

Pulitzer za pisanje uvodnika ove godine nije dodijeljen. Za karikaturu uz uvodnik nagrađen je Matt Wuerker iz američke političke novinske orqanizacije POLITICO za uvijek svježe i zabavne karikature.

Afganistanski fotograf Massoud Hossaini iz francuske novinske agencije Agence France-Presse (AFP) nagrađen je za dirljivu fotografiju uplakane djevojčice nakon napada bombaša samoubojice u prepunom svetištu u Kabulu, a Craig F. Walker iz The Denver Posta za suosjećajnu fotografsku kroniku časno otpuštenog ratnog veterana suočen s teškim PTSP-jem nakon povratka u domovinu iz Iraka.

U umjetničkim kategorijama, Pulitzera za dramu dobila je američka dramatičarka i spisateljica Quiara Alegria Hudes za dramu Water by the Spoonful. Prošle godine preminuli povjesničar i profesor na newyorškom Sveučilištu Columbia Manning Marable dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade za povijest za povijesnu biografiju borca za ljudska prava Malcoma X-a.

Nagrada za životopis pripala je Johnu Lewisu Gaddisu za djelo "George F. Kennan: An American Life".

Pulitzera za poeziju dobila je Tracy K. Smith. Za publicistiku je nagrađen Stephen Greenblatt za djelo "The Swerve: How the World Became Modern".

Pulitzer za glazbu dodijeljen je Kevinu Putsu za dirljivu operu "Silent Night: Opera in Two Acts".
XS
SM
MD
LG