Dostupni linkovi

Dodijeljene nagrade novinarima, pregovori propali


Dobitnici nagrada Hrvatskog novinarskog društva, Zagreb 3. svibnja 2011.
Dobitnici nagrada Hrvatskog novinarskog društva, Zagreb 3. svibnja 2011.
Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je povodom Svjetskog dana slobode medija svoje godišnje nagrade. Novinarka Hrvatske televizije Branka Slavica proglašena je novinarkom godine, a nagradu je dobila za izvještavanje s potresom pogođenog Haitija.

Novinarski sindikat u utorak je izvijestio o neuspjehu pregovora o granskom kolektivnom ugovoru.

Hrvatska radio-televizija ekipni je pobjednik na ovogodišnjoj dodjeli novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva. Novinarka godine je dopisnica iz Washingtona Branka Slavica, a nagradu je zaslužila izvještavanjem iz potresom i epidemijama pogođenog Haitija, snimateljsku nagradu dobio je Mario Britvić, također s HTV-a, a nagradu za radijsko novinarstvo dobili su Ivana Šubarić Hedl i Ivica Ružičić za emisiju „Inventura – tjedan pod povećalom“.
Josip Oreč na dodjeli nagrada, 03. svibanj 2011.

Ivana Šubarić Hedl kazala je kako ona i njezin kolega imaju drugačije probleme nego trgovci koji se bave istim poslom.

„Oni se boje da će imati manjak, a Ivica i ja se uvijek bojimo da ćemo imati višak, s obzirom na burna politička zbivanja u zemlji. I onda sve to skupa treba staviti u pedesetak minuta, koliko traje emisija, a događaja je uvijek na pretek! S druge strane, zato nikada nije dosadno, uvijek je zanimljivo, a i kažu da od viška glava ne boli!“ kaže ona.

Nagradu za televizijsko novinarstvo dobila je novinarka Hrvatske televizije Andrea Arežina Grgičević za prilog o uvozu u Hrvatsku mesa sumnjive kvalitete, a nagradu za istraživačko novinarstvo bivši novinar Hrvatske televizije Josip Oreč, za tri priloga u „Latinici“ i emisiji o pravima potrošača „Potrošački kod.“

„Hvala žiriju, naravno, ali ja ovu nagradu doživljavam kao nagradu jednoj emisiji koje više nema - projektu emisije 'Latinica', projektu valjda jedinom nagrađivanom i nakon što mu je istekao rok trajanja“, kazao je Oreč.

"Ne želimo biti grobari profesije"

Nagradu za životno djelo „Otokar Keršovani“ dobio je Dražen Vukov Colić koji se skypeom zahvalio iz New Yorka, kazavši kako je imao sreću još pred 30 godina kao dopisnik upravo iz New Yorka počeo učiti koliko je važno čuvati i braniti dostojanstvo svakog pojedinca, poštovati svaku različitost i preispitivati svaku nametnutu istinu.

„A sve ono zlo što se kasnije događalo i u nas i u svijetu velikim je dijelom dokazalo da nema ni slobode, ni istine, ni pravde, ni dobrobiti ukoliko se zapostave ova temeljna novinarska polazišta“, poručio je Vukov Čolić.
Nataša Božić i Dražen Ciglenečki, 3. svibanj 2011.

Nagradu za fotografiju dobio je Dragan Matić iz agencije Cropix za fotografiju na kojoj je ulovio trenutak zbunjenosti aktualne premijerke Jadranke Kosor, a nagradu za pisano novinarstvo Nataša Božić i Dražen Ciglenečki za tekstove o odlasku bivšeg premijera. Ciglenečki se zahvalio – i njemu!

„I – naravno – zahvaljujemo se čovjeku bez kojeg mi sigurno danas tu ne bismo bili – Ivi Sanaderu! Nadamo se da će mu biti drago kada u Salzburgu čuje da smo mi dobili nagradu“, kazao je on.

No, svjetski dan slobode medija u hrvatskom medijskom prostoru ima i svoju tamnu stranu. Sindikat novinara i sindikat grafičara izvijestili su u utorak kako su zbog opstrucije poslodavaca propali pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za sve zaposlene u hrvatskom novinarstvu.

„O stimulaciji možemo razgovarati, ali osnovnu plaću, koeficijent složenosti posla i minuli rad radnika – ne damo! Ne damo, jer niti mi u sindikatu novinara niti kolege iz sindikata grafičara ne želimo biti grobari profesije. Jednako kao što ne želimo pristati da sva materijalna prava budu mogućnost, a ne obaveza. Materijalna prava – ono što proizlazi iz radnog odnosa – su obaveze poslodavca, a ne mogućnosti!“,
poručila je predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić.
XS
SM
MD
LG