Dostupni linkovi

Dodatno izjašnjavanje o krivnji uz povike u sudnici


Ratko Mladić u sudnici Haškog tribunala, 8. prosinac 2011.
Bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ponovno se pojavio u sudnici Haškog suda kako bi se izjasnio o dopuni treće izmjenjene optužnice, odnosno o ubojstvu 39 Bošnjaka u selu Bišina 23.srpnja 1995.godine.

Mladić se već trebao izjasniti o tome prošli mjesec, ali je to odgođeno zbog njegove bolesti. Prilikom pojavljivanja u sudnici moglo se vidjeti da je bivši general VRS-a dosta omršavio, no imao je snage da se i ovaj put pobuni protiv načina na koji ga se sprovodi iz pritvora do sudnice. Medicinski nalazi koje je zatražilo sudsko vijeće pokazali su da Mladić može nazočiti raspravama.

Odmah po dolasku optuženi Mladić je zaradio opomene predsjedavajućeg suca Alphonsa Oriea, koji ga je prilikom prvog izjašnjavanja o optužnici izbacio iz sudnice.

„Ubuduće neću da mi stavljaju pancir i da me vežu lisicama. Vezuju starog čovjeka....“, vikao je Mladić ne želeći sjesti.

„Gospodine Lukiću možete li reći gospodinu Mladiću da je moje strpljenje ograničeno i da ga pozivam najljubaznije da skine kapu“, zamolio je sudac Orie pravnog zastupnika optuženog.

„Skinut ću kapu“, rekao je tada Mladić.

„Gospodine Mladiću molim Vas sjednite“, dodatno je zatražio sudac.

„Dobro“, rekao je optuženi, smirio se i sjeo.

Inače je sudac Orie već je prije napomenuo Mladiću da nadležnost nad prijevozom od pritvora do suda imaju nizozemske vlasti koje slijede određenu proceduru u transportu.

U četvrtak je podsjetio kako se optuženi već izjasnio da se ne osjeća krivim za optužbe, a i sada ga je upitao želi li to ponoviti ili se ponovno izjasniti. Mladić je pri tom zatražio od suca dodatno objašnjenje novo uvrštene optužbe.

„To je lokalitet u općini Šekovići. Gdje je, a to stoji u optužnici, da je više od 30 Bošnjaka tu ubijeno. Neki od njih su prethodno zatvoreni u zatvoru Sušica. To se navodno dogodilo 23.srpnja 1995.godine“, dodatno je polako pojasnio Orie.

„Hvala Vam na pojašnjenju. Nisam kriv i nemam s tim vezom nikakve. Ni s datumom, ni s mjestom ni s Bišinom“, porekao je krivnju optuženi Mladić.

(Izjašnjavanje o dopuni treće optužnice)


Početak suđenja u ožujku?

Nakon izjašnjavanja održana je statusna konferencija o stanju u postupku na kojoj se raspravljalo o zdravstvenom stanju optuženog i pripremi njegovog suđenja.

Podsjetimo sudsko vijeće je u slučaju protiv Mladića nedavno prihvatilo prijedlog tužiteljstva da ograniči dokazni postupak na dokazivanje 106 slučaja počinjenja zločina, umjesto prijašnjih 196 navedenih u početnoj optužnici.

Dokazivanje počinjenja ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici također će se ograničiti na 15 općina umjesto njih 23, a razlog sažimanja može se pronaći u želji za ubrzanjem postupka.

„Za sada je plan da uvodne riječi (strana u postupku) počnu 26.ožujka 2012.godine“, rekao je na statusnoj konferenciji sudac Orie dodatno pojašnjavajući kako se tog roka trebaju držati obje strane pri pripremi postupka, no također dajući do znanja da on nije konačan.

„Bojim se da mi nećemo biti spremni do tada“, prokomentirao je Mladićev branitelj Branko Lukić nakon čega je sudac pojasnio kako rok nije „uklesan u kamen“, ali da se spomenutog datuma trebaju pridržavati obje strane.

(Mladić o zakazanom datumu početka suđenja i svom zdravlju)


Sljedeća statusna konferencija je zakazana za 19.siječanj 2012.godine.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG