Dostupni linkovi

Svečani doček za zlatne lavice Crne Gore


Hiljade građana Crne Gore rano u ponedjeljak u Sportskom centru Morača u Podgorici dočekale su rukometašice koje su u nedjelju uveče u Beogradu, u meču za pamćenje osvojile zlato u duelu protiv četvorostrukih uzastopnih prvakinja Evrope i olimpijskih šampionki iz Londona, selekcije Norveške.

To je istorijski uspjeh za crnogorski rukomet i sport, u godini kada su rukometašice "Budućnosti" osvojile Ligu šampiona, a reprezentativke srebro na Olimpijadi u Londonu.

To što su prije i sada - osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu ostvarile rukometašice Crne Gore je fenomen o kojem već duže govore svi sportski stručnjaci.

Mala zemlja sa velikim sportskim uspjesima, to je sinonim za Crnu Goru, kaže za RSE predsjednik Kluba crnogorskih olimpijaca Andrija Popović.

"Ovo što su zlatne lavice uradile osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu već ulazi u sportsku fantastiku. Gotovo da niko od sportskih stručnjaka ne može da više objasniti taj fenomen da zemlja sa nešto više od 600 hiljada stanovnika postiže takve uspjehe, ne samo u ženskom već i u muškom rukometu, vaterpolu, ženskoj i muškoj košarci i fudbalu. Inače, najviše me je impresionirala nevjerovatna psihološka stabilnost rukometašica. Mogu samo da čestitam stručnom štabu, našim rukometašicama i predstavnicima Rukometnog saveza Crne Gore. Moramo misliti kako dalje, ipak je sada visoko postavljena ta sportska ljestvica za ovako malu državu i moraćemo svi da uložimo veliki trud da se ovaj trend održi naročito država, jer boljeg brenda od sporta Crna Gora nema. Vjerujem da ćemo svi zajedno uspjeti da održimo ovaj trend", rekao je Popović.

Prethodno su zlatnu crnogorsku ekspediciju na aerodromu u Podgorici dočekali predsjednik države Filip Vujanović, članica Izvršnog odbora Crnogorskog olimpijskog komiteta Vesna Medenica i gladonačelnike Podgorice Miomir Mugoša.

“Dvije medalje u roku od četiri mjeseca, pa ljudi…Ali, nikad nije mnogo. Zlato je tu, pozlatili smo ovu godinu. Hvala vam što ste od početka do kraja godine bili uz nas. Hvala i mojim saigračicama, za koje kažem da su moja familija”, rekla je pivot Ana Đokić.

“Aleee, aleeee, ale, ale, ti si naša prva ljubav, Crna Goro volim te”, zapjevala je Anđela Bulatović, i podgrijala atmosferu na tribinama, a istom pjesmom je nastavila i Marina Vukčević.

“Ljudi, ovo je za vas, ovo je zlatni tanjir. Volim vas najviše. Fenomenalan je osjećaj biti na krovu Evrope. Stvarno sam presrećna, jer smo sklonili Norvešku s trona. Stvarno su dosadile više, svako prvenstvo su prve. Pokazale smo im đe je Crna Gora, i da smo stvarno Zlatne lavice”, rekla je krilo crnogorske selekcije Jovanka Radičević.

Rukometašice Crne Gore su u finalu EP savladale Norvešku posle duplih produžetaka sa 34:31 (28:28, 24:24, 12:11).
XS
SM
MD
LG