Dostupni linkovi

Doček Nove u BiH: Koliko para toliko muzike


Bosanci i Hercegovci većinom Novu godinu dočekuju kod kuće sa porodicom i prijateljima. Doček na otvorenom pripremljen je u nekoliko većih gradova, no znatno skromnije nego u regionu. Ipak na gradske trgove će samo oni najhrabriji jer meteorolozi predviđaju temperature i do 22 stepena ispod nule.

Stara narodna poslovica 'koliko para toliko i muzike' najbolje opisuje kako će se u BiH proslaviti Nova godina. Dok je manjina, koja ima i više nego dovoljno, već otputovala na egzotične destinacije od Balija do Dubajija većina građana BiH dočekaće Novu godinu skromno u kućnoj atmosferi, uz malo sreće sa porodicom i prijateljima:

Građani BiH o Novoj 1
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:10 0:00
Direktan link

Doček na otvorenom organizovan je u glavnom gradu BiH, istina mnogo skromnije nego u regionu, no onima koji nemaju drugu opciju, uprkos izuzetno niskim temperaturama koje se predviđaju večeras i do 20 stepeni ispod nule, doček nove godine uz domaće zvijezde i vatromet možda donese novu nadu da će iduća godina biti sretnija nego ova koja se ispraća.

I na Trgu Krajine u Banjaluci organizovan je doček na otvorenom. Ipak većina Banjalučana će novu godinu dočekati u svojim domovima zbog niskih temperatura i visokih cijena u restoranima i kafićima:

Građani BiH o Novoj 2
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
Direktan link

I Bišćani će skromno dočekati Novu godinu. Uglavnom u krugu porodice i prijatelja:

Građani BiH o Novoj 3
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Direktan link

U manjim mjestima doček na otvorenom nije planiran, a građani kažu da nemaju šta ni proslaviti jer situacija u državi ne uliva nadu da će iduća godina biti bolja:

Građani BiH o Novoj 4
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link

Prema mnogim pokazateljima, i političkim i ekonomskim, iza nas ostaje jedna od najtežih godina u posljednjih 20. Stoga malo optimizma nije naodmet.

XS
SM
MD
LG