Dostupni linkovi

Doček Nove godine: Vatromet i slavlje od Beograda do Novog Pazara


Okićeni Beograd
Okićeni Beograd

Dan u Beogradu uoči dočeka Nove Godine, protiče užurbano. Centralne šetačke ulice pune su kako beograđana, tako i gostiju grada.

U jednom delu Knez Mihajlove, glavne beogradske šetačke ulice, čuje se klasična muzika. U drugom trubači. I jedni i drugi, privlače pažnju prolaznika koji poslednji dan 2015. godine koriste da prošetaju okićenim gradom, popiju kuvano vino ili kupe licidersko srce na nekoj od drvenih tezgi, slikaju se ispod 15 metara visoke jelke na Trgu Republike ili obave poslednji šoping pred večerašnji doček.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:08 0:00
Direktan link

Stefan, prodavac u jednoj prodavnici odeće u centru grada, kaže da je uoči praznika povećan broj kupaca. „Najviše se traže kape, šalovi, jakne, rukavice...“, dodaje.

Beograd je, za novogodišnje praznike, tradicionalno posetio i veliki broj gostiju iz regiona.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Direktan link

Užurbano je i u Skadarliji, delu grada koji je očuvao tradiciju starog Beograda. „Nova Godina se, kao i svake godine, tradicionalno dočekuje kod nas. Svi kapaciteti restorana su popunjeni“, rekao nam je konobar jedne od skadarlijskih kafana. Ispred nje, zatičemo grupu mladih Šveđana. „Mnogo nam se sviđa hrana, moram to da naglasim. Veoma je ukusna“, kaže nam jedna devojka, dok mladić do nje pojašnjava: „Imamo tradiciju da za svaku Novu Godinu posetimo grad u kome do sada nismo bili. Ovo je godina za Beograd.“

Ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, 31. decembra će biti organizovan novogodišnji doček, za koji je gradska uprava izdvojila oko 165.000 evra, ocenivši da je to investicija da se zaradi od turista. Gradonačelnik Siniša Mali očekuje minimum 25.000 ljudi. „Ali, ne očekujemo incidente“, dodao je. Svima koji budu slavili ispred Skupštine, upućen je apel da poštuju uputstva da se u ograđeni prostor ne unose alkohol, staklena ambalaža, pirotehnika ili oruđa koja mogu da nanesu povrede.

Rock ‘n' roll u Novom Sadu

Novosadsku publiku poslednje noći 2015. godine čekaju rock ‘n' roll grupe na centralnom trgu grada, dok na okolnim trgovima postavljene su bine za one koji više vole pop i elektronsku muziku. Novosađane će u novu godinu uvesti grupa Van Gogh, uz vatromet i odbrojavanje.

Kako je ranije najavljeno iz Gradske kuće pre ove grupe nastupiće i kultni novosadski bend „Lovehunters“. Frontmen benda Milan Mumin kaže da će se potruditi da na Trgu slobode bude prava rock ‘n’ roll žurka.

„Drago mi je što po ko zna koji put zalaganjem Novog Sada neće biti prostakluka na dočeku Nove godine, kog će nažalost uvek biti u većoj ili manjoj meri u našem gradu, prosto živimo u takvim vremenima. Bitno je da na ovakvim manifestacijama negujemo nešto kao što je ovakva muzika“, rekao je on.

Pored njih novosadsku publiku će zabavljati još i Rok simfonija iz Bosne i Hercegovine, Partibrejkersi i mlada ženska rok grupa „Štikle i vikleri“.

Pored svirke na centralnom trgu, u Katoličkoj porti, postavljene su bine sa DJ setovima koji će tokom dana pa sve do dva sata posle ponoći zabavljati ljubitelje elektronske muzike.

U Gradskoj kući kažu da će doček nove godine finasirati samo društveno odgovorna preduzeća. Pomoćnica gradonačelnika, Nada Kobac naglašava:

„Samu organizaciju ni ove godine nećemo plaćati iz gradskog budžeta, već će troškove pokriti društveno odgovorna preduzeća“. Međutim, spisak tih firmi nije bio dostupan novinarima kao ni ranijih godina.

Prema najavama, proslava Nove godine u centru grada trajaće do pola tri ujutru.

U Kragujevcu zbog štednje samo vatromet

Iako Nova godina već kuca na vrata, na kragujevačkim ulicama se još uvek ne oseća praznična atmosfera, a na odlazak stare i dolazak nove godine podsećaju samo skromni novogodišnji ulični ukrasi, mladići prerušeni u deda mrazeve koji se za novac slikaju sa decom i ulični svirači koji sviraju prolaznicima za bakšiš.

Lokalna samouprava u Kragujevcu neće organizovati doček Nove godine, a smenu stare i nove godine obeležiće samo vatromet, koji će sa zgrade Gradske uprave biti ispaljen u ponoć.

Kako je rekao Milan Urošević, predsednik Skupštine grada osnovni razlog skromnog dočeka je teška finansijska situacija u kojoj se Kragujevac nalazi. Najluđu noć, većina Kragujevčana provešće kod svojih kuća ili u kafićima i restoranima, a jedan stariji sugrađanin to ovako objašnjava:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link

Novi Pazar: Veselo, ali bez cene dočeka

Novopazarci 31.12. imaju mogućnost da Novu godinu dočekaju u Pešačkoj zoni, gde će ih zabavljati grupa „Miligram“, a zagrejavanje je počelo je još sinoć, kada su na istom mestu nastupale zvezde „Granda“ Mirza Selimović i Vanja Mijatović.

U lokalnoj samoupravi, koja je organizator ovog dočeka koji počinje u 22 sata, očekuju veliki broj gostiju iz susednih opština, kao i sa severa Kosova i Crne Gore.

Centar Novog Pazara
Centar Novog Pazara

Direktor Kulturnog centra Husein Memić kaže za RSE da je ovo dobra prilika da vlasnici hotela, restorana i lokala gde se prodaju lokalni specijaliteti zarade koji dinar više.

“Nama je uvek prioritet da pešačka zona bude puna i da što više ljudi ima koristi od toga. Svi lokali u centru grada radiće do jutarnjih sati, tako da će njihov promet biti znatno veći. Cilj nam je i da Nova godina u našem gradu u promotivnom smislu bude dobra, tako da koristim priliku da pozovem sve prijatelje iz okoline, ali i dalje, da zajedno večeras pevamo najveće hitove grupe Miligram“, rekao je Memić.

I pored više pokušaja nismo uspeli da saznamo koliko će novca za proslavu najluđe noći biti izdvojeno iz gradske kase, osim da će veći deo troškova pokriti brojni sponzori.

XS
SM
MD
LG