Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica protiv šefa vojne policije Kerima Lučarevića za 'Dobrovoljačku'


Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH
Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg komandanta Vojne policije Kerima Lučarevića za zločin nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u maju 1993. godine.

Lučarević se tereti da kao komandant Vojne policije Republičkog štaba Teritorijalne odbrane BiH nije preduzeo mjere da budu kažnjeni počinioci ubistava vojnika i civila nakon napada i zaustavljanja kolone Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici. Takođe ni oni koji su vojnike psihički i fizički zlostavljali, iako je za ista krivična djela znao.

Njega optužnica tereti i da nije preduzeo ništa da spriječi počinioce koji su zlostavljali zarobljenike u prostorijama FIS-a, Štaba Teritorijalne odbrane BiH u zgradi Predsjedništva BiH i na petom spratu Centralnog zatvora, i da su u tome učestvovali njemu podređeni vojni policajci, prenosi Birn.

Optužnica u predmetu "Dobrovoljačka" podignuta je u drugoj polovini aprila, a potvrđena u maju ove godine.

Osim ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, u slučaju "Dobrovoljačka" optuženi su i nekadašnji član Operativnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) BiH Zaim Backović, komandant Republičkog štaba TO BiH Hasan Efendić, komandant Opštinskog štaba TO Stari grad Sarajevo Hamid Bahta, te načelnik bezbjednosti u Republičkom štabu TO BiH Fikret Muslimović.

Na listi optuženih je i nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova BiH i načelnik Štaba MUP-a BiH Jusuf Pušina, zatim načelnik Centra službi bezbjednosti Sarajevo Bakir Alispahić, načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Stari grad Enes Bezdrob, komandir Policijske stanice Stari grad Sarajevo Ismet Dahić i načelnik Biroa za istraživanje ratnih zločina Mahir Žiško.

Suđenje u predmetu "Dobrovoljačka "počelo je nedavno, a optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH).

Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 1. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

Tužilaštvo BiH je 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj "Dobrovoljačka", a među njima su bili danas pokojni general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. U 2018. godini tužilaštvo je naredilo ponovno otvaranje istrage.

O događajima iz Dobrovoljačke ulice stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 2. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00

XS
SM
MD
LG