Dostupni linkovi

Josipović i Pusić: Dobri odnosi sa BiH zajednički interes


Ivo Josipović i Vesna Pusić u obraćanju novinarima, 7. ožujka 2012.
Ivo Josipović i Vesna Pusić u obraćanju novinarima, 7. ožujka 2012.
U srijedu su u Zagrebu započele konzultacije sa preko 50 hrvatskih veleposlanika u svijetu o novim smjernicama hrvatske vanjske politike. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je skori susret sa američkom državnom tajnicom, a predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da će odnosi Zagreba i Sarajeva ostati dobri i sjajni, bez obzira kako tko tumačio neodazivanje bosansko-hercegovačkog ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije pozivu na radni ručak sa hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem tijekom njegove posjete Bosni i Hercegovini.

Susjedstvo u širem smislu, a regija jugoistoka Europe u užem smislu ostaje jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike, zajednički je stav dvoje sukreatora hrvatske vanjske politike – predsjednika Ive Josipovića i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić iznesen u obraćanju novinarima u pauzi prvog sastanka sa hrvatskim veleposlanicima u 46 zemalja i 6 međunarodnih organizacija.

U tom kontekstu, nezaobilazno je bilo pitanje o nedolasku Lagumdžije na radni ručak sa Milanovićem tijekom njegove posjete Bosni i Hercegovini. Predsjednik Josipović kazao je kako su za službeni Zagreb odnosi sa Sarajevom možda najvažniji, kako će Bosna i Hercegovina imati svu hrvatsku pomoć na putu prema euroatlantskim integracijama, ali da su druga stvar složeni unutrašnji odnosi u BiH.

„Znamo da su oni složeni, ali ono od čega polazi hrvatska politike jest suverenost BiH i načelo po kojem se mi kao dobri susjedi ne miješamo u unutarnje poslove Bosne i Hercegovine, gdje naravno kroz prijateljske razgovore možemo raspravljati o svemu, ali - načelo suverenosti u potpunosti poštujemo!“ istaknuo je Josipović.

Regija centralna tema razgovora sa Hillary Clinton

Hrvatski je interes da tri konstitutivna naroda i građani u BiH nađu formulu da BiH bude odlično funkcionirajuća država , ali sve te stvari, posebno unutarnjepolitičke, nitko osim ljudi u BiH ne može riješiti, naglasio je Josipović. Govoreći o Lagumdžijinom nedolasku na radni ručak s Milanovićem, on je kazao kako to možda ima i određenu stranačku podlogu, kako je motiv možda i Lagumdžijino nezadovoljstvo protokolom boravka premijera Milanovića, ali da je Milanovićeva posjeta bila iznimno važna i uspješna.
Vesna Pusić u obraćanju novinarima u Zagrebu, 07. ožujak 2012.
Vesna Pusić u obraćanju novinarima u Zagrebu, 07. ožujak 2012.

„Mislim da je to bilo očito i iz komentara medija u BiH i - bez obzira kako tko vidio tu gestu - ja sam uvjeren da će se dobri i sjajni odnosi nastaviti, i da će posjeta premijera a Milanovića biti prepoznata kao jedan važan korak u razvoju odnosa. Siguran sam isto tako da će gospodin Lagumdžija nastaviti sa politikom dobrih odnosa sa Hrvatskom, jer nam je to zajednički interes“, kazao je predsjednik Hrvatske.

Ministrica Pusić najavila je kako će regija biti i središnja tema njenih razgovora s američkom ministricom vanjskih poslova, odnosno - u američkim nazivima - državnom tajnicom Hillary Clinton 21. ožujka u Washingtonu.

„Centralna tema će svakako biti situacija u regiji, obzirom na to da je to jedna tema na kojoj Sjedinjene države gledaju na Hrvatsku kao na potencijalnog partnera. Naravno, na nama je da se tako i postavimo, odnosno da imamo i neke faktične prijedloge i rješenja vezane na zemlje u regiji i vezano na mogućnost njihovih europskih reformi i brzine tih reformi“, navela je Pusić.

Ona je dodala kako činjenicu da će se taj sastanak održati niti tri mjeseca otkako je formirana nova hrvatska Vlada smatra osobitim priznanjem Hrvatskoj.

Ministrica je najavila kako će biti povlačenja nekvalitetnih veleposlanika. Do ulaska u Europsku uniju ne planira se ići u dijeljenje veleposlanstava sa drugim državama, nego će nepokrivene regije poput subsaharske Afrike ili velikog dijela Azije biti pokrivene putujućim veleposlanicima po švedskom uzoru.

Naglasak će biti na gospodarskoj diplomaciji, a tu je ministrica Pusić poentirala gorkom šalom - kako tek treba imati hrvatsko gospodarstvo koje će hrvatski velepolanici moći predstavljati u svijetu.
XS
SM
MD
LG