Dostupni linkovi

Dobri uslovi, ali nema privlačenja direktnih investicija


Skopje
Skopje

Pozitivne ocene u najnovijem izveštaju Svetske banke - “Duing biznis”, gde je Makedonija rangirana na visokom 30-om mestu prema uslovima za otvaranje i vodjenje biznisa, su dobrodošle i pozitivno će uticati u privlačenju novih stranih investicija, ali za investitore su važni i drugi aspekti funkcionisanja privrednog sistema u zemlji, kažu poznavaoci prilika.

Ekonomski analitičar Slobodan Najdovski ističe da ovo istraživanje Svetske banke obuhvata samo jedan deo pitanja o vođenju biznisa i uspešnog poslovanja kompanija. Prema njemu, ulaganja stranih investitora zavise i od toga kako funkcionisu sudovi, bankarski sistem, putna infrastruktura - aspekti koji nisu analizirani u izveštaju.

“Pitanje o privlačenju stranih investicija, naročito direktnih stranih investicija, je mnogo kompleksnije i zavisi od mnogo okolnosti, ne samo od ocena o otvaranju biznisa. Tako na primer, veoma je važna veličina tržišta, što je naš hendikep, zatim mogućnosti za izvoz, odnosno povezanost zemlje u spoljnoj ekonomiji. Dosadašnje iskustvo pokazuje da se kod nas strane investicije uglavnom zasnivaju na povoljnostima, odnosno subvencijama koje njima daje makedonska vlada. U datom trenutku to se može pokazati kao poprilično negativno, jer sa isticanjem rokova za te subvencije, postoji potencijalna opasnost za odlazak tih investitora iz Makedonije.”

Raniji ministar finansija Dževdet Hajredini smatra da ovakve ocene u izveštaju padaju u vodu pred podatkom da je Makedonija na poslednjem mestu u regionu po privlačenju direktnih stranih investicija:

“Oni kažu da ima uslova jer gledaju formalne aspekte, što je i tačno, ali problem postaje još složeniji kada se pitamo zašto onda nema stranih investicija kao što imaju susedne zemlje, čiji premijeri ne šetaju po svetu. To znači da razlog nije u donošenju zakona, već u menjanju političke i bezbednosne krize u kojima se nalazi Makedonija.”

Inače, prema poslednjem izveštaju Ujedinjenih nacija, Makedonija je najgora u regionu po privlačenju direktnih stranih investicija. U zemlji je prošle godine ušlo 334 miliona dolara stranog kapitala, za razliku na primer od Crne Gore, koja ima 447 miliona, a Srbija i Albanija duplo više. A prema najnovijim podacima Narodne banke Makedonije, u prvih osam meseci ove godine u zemlji je ušlo 176 miliona evra stranih investicija, što je za više od 11 miliona manje nego u istom periodu prošle godine.

U međuvremenu, Gerald Knaus iz Evropske inicijative za stabilnost je nazvao biznis-iluzijom rang listu Svetske banke. Prema njemu, iluzija je činjenica da na primer Makedonija ili Gruzija imaju bolju biznis klimu od, recimo, Nemačke ili Švajcarske.

XS
SM
MD
LG