Dostupni linkovi

U Doboju povodom završetka prve faze izgradnje bolnice 'opštenarodno slavlje'


Gradnja Bolnice "Sveti apostol Luka" je u drugoj fazi, a kompletna gradnja sa opremanjem je povjerena kompaniji China Sinopharm International Corporation.
Gradnja Bolnice "Sveti apostol Luka" je u drugoj fazi, a kompletna gradnja sa opremanjem je povjerena kompaniji China Sinopharm International Corporation.

U Doboju, na sjeveru Bosne i Hercegovine (BiH), u nedjelju je (19. septembar) povodom završetka prve faze izgradnje nove Bolnice "Sveti apostol Luka" počelo, kako su najavili čelnici tog grada i predstavnici vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), "opštenarodno veselje".

Skup je, kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao glasnogovornik Gradske uprave Doboj, zatvoren za medije.

Šator je postavljen u blizini gradilišta, oko kojeg je parkiran veliki broj automobila, a desetine građana iz okolnih ulica dolaze na skup.

Predsjednik dobojskog SNSD-a Obren Petrović i gradonačelnik Boris Jerinić pozvali su 16. septembra na zvaničnoj Facebook stranici te političke partije "narod na opštenarodno veselje".

"Za sve prisutne biće obezbjeđen pečen bik i osvježenje, a za dobru atmosferu biće zadužen Baja Mali Knindža. Veselje se organizuje povodom završenih radova na prvoj fazi nove bolnice", napisali su, između ostalog, na pozivnici.

Izgradnja Bolnice "Sveti apostol Luka" je u drugoj fazi, nakon koje će u trećoj, početkom naredne godine, biti rađeno na opremanju bolničkog kompleksa.

Kompletna gradnja sa opremanjem je povjerena kompaniji "China Sinopharm International Corporation".

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) i Li Kan, direktor kompanije China Sinopharm International Corporation, potpisali su 14. marta 2019. godine u Doboju ugovor o izgradnji i opremanju nove zgrade bolnice u tom gradu, ukupne vrijednosti oko 103,6 miliona konvertibilnih maraka (oko 52 miliona eura). Tada je položen i kamen temeljac.

Radenko Vasić, glavni projekt menadžer, rekao je da uz navedenu kinesku kompaniju projekt realizira i Shanxi Construction Investment Group.

Izgradnja bolnice počela je 14. decembra 2020.

Sredinom juna 2021. godine projekt menadžer kineske korporacije koja izvodi radove Liu Živei rekao je da će projekat biti završen prije kraja 2022. godine što je zadati rok.

Predviđeno je da nova bolnica u Doboju ima šest spratova sa nešto više od 25.000 metara kvadratnih korisnog prostora, te da sve medicinske službe budu pod jednim krovom.

Ukupan broj planiranih kreveta je 464, od čega je za potrebe ležećih pacijenata predviđeno 406, a ostalo su kreveti u urgentnom dijelu, dnevnoj bolnici, te ležaji za potrebe intenzivne i poluintenzivne njege.

Skup u Doboju na gradilištu Bolnice "Sveti apostol Luka" organizuje se u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije u BiH.

U posljednja 24 sata u BiH je registrovan 431 slučaj zaraze korona virusom, od čega u Republici Srpskoj (RS) 230, u Federaciji BiH 196 i pet u Brčko Distriktu. U istom periodu prijavljena su 24 smrtna slučaja, od čega u RS-u 18 i šest u Federaciji BiH.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje RS-a, u tom bosanskohercegovačkom entitetu, gdje se nalazi i grad Doboj, pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 7.184 osoba. Ukupan broj hospitalizovanih u RS-u je 714, a na respiratoru je 57 osoba.

XS
SM
MD
LG